• În această dimineață a avut loc o explozie la bordul unei nave de marfă.
  • Autoritățile au evacuat marinarii și urmează să fie transportați spre spitalele din Sulina.
  • Explozia ar fi avut loc în sala motoarelor, la o navă de marfă sub pavilion Togo.

Update – Se cercetează cauzele exploziei

Florin Jipa, editor la Monitorul Apărării și Securității, spune că: „ Se cercetează cauzele exploziei, de asemenea, știm că toți cei 12 marinari au fost salvați și duși la Sulina însă nu știm dacă explozia a avut loc în apele teritoarele românești sau foarte aproape de apele teritoriale românești.”

„Marinarii aflați la bord ăau declarat că cel mai probabil a fost vorba de o mină. 80 de astfel de mine au fost au fost în Marea Neagră după declanșarea agresiunii ruse în Ucraina, 5 au fost distruse și una a expodat la Costinești”, a adăugat Florin Jipa.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
O LUNĂ DE SCHENGEN

Se pare că războiul ne afectează din ce în ce mai mult, mai ales în interesele comune de natură economică de la Dunăre.

Update – Intervenţie de amploarea în rada Port Sulina

În cursul zilei de 20.09.2023, în jurul orei 06:50, Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare, Constanța a fost solicitată să intervină pentru evacuarea și preluarea echipajului de la bordul navei SEAMA.
La ordinul VTS Sulina și prin solicitarea MRCC, nava SAR ARES din cadrul ARSVOM, s-a deplasat în direcția indicată, respectiv 7 mile Est de geamandura de aterizare, pentru salvarea echipajului.
La bordul navei tip general cargo- SEAMA, sub pavilion Togo, echipajul format 12 persoane, a necesitat evacuare de la bord.
Preluarea echipajului s-a efectuat în intervalul 07:20- 07:30 și au fost predați în siguranță către echipajul de ambulanță din Portul Sulina, la ora 08:25.
Mulțumim echipajului Sar Ares din cadrul ARSVOM, Velichea Florentin- ofițer punte, Cojocaru Ionuț- ofițer punte, Anton Viorel- ofițer mecanic și Odorheiu Daniel- timonier!

Sursă: Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare, Constanța

Update – 12 persoane au fost evacuate

12 persoane persoane au fost evacuate. Generalul Mircea Mândrescu a afirmat că incidentul ar fi avut loc la 7-8 mile marine de gura de vărsare a canalului Sulina în mare.

Știrea inițială

O explozie a avut loc miercuri dimineața între Sulina și Canalul Bîstroe, la aproximativ 25 de mile în larg, la o navă sub pavilion Togo. Autoritățile române au evacuat marinarii de pe navă și urmează să îi aducă în Sulina pentru îngrijiri medicale.

Mesajul de urgență „MAYDAY” a fost transmis miercuri, la ora 06.50, în CH 16 VHF, de către o nava comercială. Aceasta a informat Garda de Coastă că a avut loc o explozie la bord, M.R.C.C a declanșat o operațiune S.A.R. pentru salvarea echipajului acesteia.

Sursă: Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare, Constanța

Toți membri au fost aduși în siguranță în portul Sulina

La acțiunea de salvare a participat un mijloc de mobilitate din cadrul Gărzii de Coastă și o nava specializată SAR din cadrul ARSVOM. Explozia a avut loc, din primele informații, în sala motoarelor, la o navă de marfă sub pavilion Togo.

Marinarii prezenți pe navă le-au spus autorităților române că cel mai probabil a fost lovită o mină și aceasta a explodat. Toți membrii de echipaj au fost aduși în siguranță în portul Sulina, la bordul navei ARSVOM.

Explozia s-a produs la aproximativ 25 de mile în larg, între Sulina și Canalul Bîrstroe. Autoritățile nu au confirmat până la acest moment dacă nava sub pavilion Togo a lovit o mină marină în timp ce naviga în larg. Cercetările sunt desfășurate de către Autoritatea Navala Română.

Citește și: