• Frans Timmermans părăsește Comisia Eurpeană, pentru a candida la alegerile din această toamnă la alegerile din Olanda.
  • Frans Timmermans a fost vicepreședinte al CE din 2019 și este considerat arhitectul Pactului Verde European.
  • Poziția Ursulei von der Leyen în politicile de mediu este mai moderată decât cea a lui Timmermans.
  • Timmermans: Sunt mai multe joburi în tranziția energetică decât în vechea economie. Nu le vindeți oamenilor aberația că, legându-i de trecut, le oferiți un viitor.

Frans Timmermans părăsește Comisia Europeană. Vicepreședintele Comisiei, responsabil de politica de mediu a Uniunii, pleacă în Olanda, unde va candida la alegerile din toamnă în fruntea unei liste sociale-democrate verde. Locul lui olandezului va fi luat, temporar, de un alt vicepreședinte al Comisiei, cehul Maros Sefcovic, până când din Olanda va fi făcută o altă propunere.

Membru al Comisiei condusă de Ursula von der Leyen din 2019, Timmermans este considerat arhitectul politicii verzi a Uniunii Europene. Pactul cuprinde o listă largă de politici, de la reducerea emisiilor de carbon, la protejarea biodiversității. Sefcovic este numit la Bruxelles ”Mr. Fix It”, iar Ursula von der Leyen spune că a mai avut de-a face cu misiuni dificile în trecut, pe care le-a dus la capăt cu succes, așa că are încredere că se va descurca.

Rolul lui Sefcovic nu va fi însă deloc ușor, scrie Politico care face o listă a provocărilor pentru Pactul Verde European.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Obiectivele de mediu ale Ursulei von der Leyen

Obiectivele Uniunii Europene sunt să ajungă la neutralitatea climatică până în 2050 și să reducă emisiile cu cel puțin 55% până în 2030. Dar, până la finalul mandatului, anul viitor, președinta Comisiei ar trebui să vină cu un plan intermediar, pentru 2040.

Consilul de experți al Comisiei a recomandat o reducere a emisiilor de 90-95% până atunci. Dar cea mai puternică voce nu mai este acum. Iar în vederea alegerilor de anul viitor și a confruntărilor, pe de o parte, dintre grupurile parlamentare din UE și pe de altă parte cu industria, obictivele vor fi, probabil, mult mai puțin ambițioase.

Cine va reprezenta Uniunea Europeană la nivel internațional?

Frans Timmermans era cel care reprezenta Uniunea Europeană la summit-urile de mediu, iar pregătirile pentru COP28 din noiembrie au intrat în linie dreaptă. UE va trebui să trimită pe altcineva în Dubai, pentru a negocia alături de americanul John Kerry și celelalte state ale lumii. Olandezul avea relații foarte bune, inclusiv cu reprezentantul Chinei, Xie Zhenhua.

Comisarul de Mediu, Virginijus Sinkevičius, care a participat luna trecută la summitul G20 la nivel de miniștri ai mediului nu are aceeași experiență. Este vehiculat și numele șefului de cabinet al lui Timmermans, Diederick Samson, dar trimiterea unui birocrat fără statut de comisar la COP28 ar putea fi privită ca un semn al faptului că UE nu tratează summitul cu seriozitate.

Înainte de COP28, la Delhi va avea loc luna viitoare un summit al repezentanților din G20. Iar un raport publicat de The Guardian arată că anul trecut au fost investite sume record în energiile fosile, în ciuda faptului că economiile puternice promis să le reducă la COP26 la Glasgow, acum doi ani.

1,4 trilioane de dolari, bani publici ai celor mai mari economii ale lumii, au fost investite în cărbune, petrol și gaze, potrivit Institutului Internațional pentru Dezvoltare Durabilă.

Un trilion de dolari a fost dat în ajutoare de stat, 322 de miliarde au fost investite în companii de stat și 50 de miliarde au reprezentat împrumuturi acordate de băncile de stat.

Combustibilii fosili eliberează substanțe poluante în aer, care sunt responsabile de până la 10 milioane de decese în fiecare an. Când sunt arși, planeta se încălzește și maim ult, iar asta duce la înmulțirea fenomenelor meteorologice extreme.

Cine va lupta cu lobby-ul fermierilor?

Eforturile UE de a face agricultura mai sustenabilă sunt unul dintre principalele subiecte de dezbatere înaintea alegerilor de anul viitor. Confruntările din Parlament în timpul dezbaterii Legii Restaurării Naturii au arătat că drumul de parcurs nu va fi deloc ușor.

PPE s-a poziționat drept reprezentant al farmierilor și comunităților rurale, cu un număr din ce în ce mai mare de europarlamentari cerând o pauză de la legile verzi.

Pe lângă Legea Restaurării Naturii, vor fi discuții aprinse și pe tema legilor care vor reglementa utilizarea pesticidelor și îmbunătățirea calității solului. Ursula von der Leyen, și ea membră a PPE, le-a ținut partea europarlamentarilor conservatori, lăsându-l pe Timmermans să apere singur legislația.

Cum va elimina UE carbonul din aer?

Una dintre principalele componente ale planului verde este managementul carbonului industrial, care include rolul eliminării dioxidului de carbon, utilizării și stocării lui în eforturile climatice ale Uniunii.

Extragerea CO2 este vitală pentru decarbonizarea industriei grele, precum cea a oțelului sau cimentului, care nu pot trece la electric. La începutul anului, CE a stabilit ca până în 2030, să se ajungă la ținta de stocare a 50 de milioane de tone de CO2 în fiecare an.

Deși nu apare pe lista oficială a CE, Net-Zero Induistry Act ar trebui să fie definitivată anul acesta. Luna trecută, o coaliție de companii și ONG-uri i-au cerut lui Timmermans să nu amâne planul, avertizând că ”încă lipsește o viziune comprehensivă” în privința captării carbonului din aer. Politico scrie că se întrevede un lobby puternic în acest sens, cu voci care vor susține că problema este de natură să distragă atenția de la eforturile de reducere a emisiilor de carbon.

La jumătatea lui septembrie, Ursula von der Leyen va avea discursul despre Starea Uniunii, în care ar trebui să spună și câtă importanță va fi acordată chestiunilor de mediu în ultimele luni ale mandatului său.
În lipsa lui Timmermas, există încă întrebări asupra poziției președintei Comisiei: dacă va fi una moderată, precum cea a grupului său sau una ambițioasă și radicală. Pe lângă strategia de management al carbonului și ținta din 2040, sunt pe masă și planurile amânate de utilizare a produselor chimice și planul de gestionare a pădurilor, unul cheie pentru a îmbunătăți eforturile de prevenire a incendiilor de pădure.

Avertismentul lui Timmermans pentru europarlamentari

În discursul din luna iulie care închidea dezbaterile despre Pactul Verde European, Frans Timmermans îndemna europarlamentarii să nu voteze politic, să țină cont de argumente, de cifre.

”Este periculos să duci vulpea în curtea găinilor și să speri că va deveni vegetarian. Eu nu aș risca asta”, spunea olandezul.

Timmermans le-a răspuns și celor care spun că tranziția spre o Europă verde va pune în pericol locurile de muncă.

”Sunt mai multe joburi în tranziția energeticăâ, în noua economie, decât în vechea economie. Nu le vindeți oamenilor aberația că, legându-i de trecut, le oferiți un viitor. Ce am fi făcut dacă, atunci când motorul cu combustie a fost inventat, am fi spus, vai, nu, avem nevoie de cai și de căruțe, pentru că altfel prea mulți vizitii își vor pierde locurile de muncă? Trebuie să trăim cu trecutul, nu să trăim în trecut”, a avertizat atunci Timmermans.

Fostul vicepreședinte a spus și că a fost recent în China, unde una din două mașini vândute este electrică și sunt făcute mașini din ce în ce mai bune: Industria auto din Europa este un element esențial al industriei noastre, al economiei noastre. Dar ca să fie vibrantă în viitor trebuie să vadă că americanii și chinezii și alții se mișcă foarte rapid către mobilitatea electrică și producătorii noștri auto știu asta.

Sunt joburi în domeniul pompelor de căldură, ale panourilor solare, toate datele arată că piața muncii se va dezvolta, provocarea este ca oamenii să reușească și ei în tranziția de la vechirile locuri de muncă către cele verzi, ale viitorului. Iar eforturile politice ar trebui să fie concentrate către recalificarea oamenilor, spunea Timmermans.

Citește și

Austria închide ușa încă odată! Ministrul autriac de interne: Nu suntem deschiși pentru extinderea Spațiului Schengen  

Alertă în mai multe spitale din Capitală după ce s-a primit un e-mail privind amplasarea unei bombe 

Nimic nu se pierde, totul se transformă. Cum va folosi Jaguar bateriile uzate ale mașinilor electrice