• Guvernul olandez s-a prăbuşit vineri după ce nu a reuşit să ajungă la un acord privind restricţionarea imigraţiei.
  • Până la noi alegeri care vor avea loc în toamnă, un guvern interimar va suplini atribuţiile fostei administraţii.
  • Ţările de Jos au deja una dintre cele mai dure politici de imigrare din Europa.

Guvernul olandez a demisionat vineri după ce nu a reuşit să ajungă la un acord privind restricţionarea imigraţiei. Criza a fost declanşată de propunerea venită din partea partidului conservator VVD al primului ministru Mark Rutte de a limita fluxul de solicitanţi de azil în Ţările de Jos. Două partide din coaliţia sa guvernamentală formată din patru au refuzat să susţină speţa, fapt ce a produs colapsul.

„Nu este un secret pentru nimeni faptul că partenerii de coaliţie au opinii diferite cu privire la politica de imigraţie. Astăzi, din păcate, trebuie să concluzionam că aceste diferenţe au devenit insurmontabile. Prin urmare, voi prezenta regelui demisia întregului cabinet”, a declarat Rutte într-o conferinţă de presă televizată.

Disensiunile pe tema imigrației au destrămat coaliția premierului Rutte

Tensiunile au atins apogeul săptămâna aceasta, când Rutte a cerut sprijin pentru o propunere de limitare a intrării copiilor refugiaților de război care se află deja în Țările de Jos și de a face familiile să aștepte cel puțin doi ani înainte de a putea fi reunite.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
SWIFT REVINE PE PRIMUL LOC
MADONNA CÂNTĂ ÎN RIO DE JANEIRO
LANDO NORRIS CÂȘTIGĂ CURSA DE LA MIAMI

Această ultimă propunere a fost prea mult pentru mica Uniune Creștină și liberalii D66, provocând un impas.

Coaliția lui Rutte va rămâne un guvern provizoriu până când se va forma o nouă administrație după noi alegeri, un proces care, în peisajul politic fracturat olandez, durează de obicei luni de zile.

Un guvern interimar nu poate decide cu privire la noi politici, dar Rutte a spus că nu va afecta sprijinul țării pentru Ucraina.

Cererile de azil din Olanda au crescut cu o treime anul trecut, la peste 46.000, iar guvernul a estimat că acestea ar putea crește la peste 70.000 în acest an, depășind maximul anterior din 2015.

Țările de Jos au deja una dintre cele mai dure politici de imigrare din Europa. Sub presiunea partidelor de dreapta, Rutte caută noi modalități prin care să reducă fluxul de solicitanți de azil.