• Partidul centrist al lui Emmanuel Macron, aflat la guvernare, era divizat și cu sufletul la gură miercuri.
  • Rousseau și-a oferit imediat demisia în semn de protest față de această lege, dar premierul Élisabeth Borne nu a spus dacă o va accepta.
  • Proiectul de lege a fost inițial menit să arate că Macron ar putea lua măsuri dure privind migrația.

Guvernul francez se confruntă cu o criză politică, după ce ministrul sănătății, Aurélien Rousseau, și-a prezentat demisia în semn de protest față de un proiect de lege privind imigrația, care prevede o linie dură, scrie The Guardian.

Partidul centrist al lui Emmanuel Macron, aflat la guvernare, era divizat și cu sufletul la gură miercuri, după ce o nouă lege strictă privind imigrația a fost aprobată de parlament, dar conținea atât de multe măsuri dure încât Marine Le Pen, de extremă dreapta, a revendicat-o ca pe o victorie ideologică” pentru propria platformă anti-imigrație.

Rousseau și-a oferit imediat demisia în semn de protest față de această lege, dar premierul Élisabeth Borne nu a spus dacă o va accepta. Nu era clar dacă și alți miniștri se vor oferi să demisioneze.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

Proiectul de lege a fost inițial menit să arate că Macron ar putea lua măsuri dure privind migrația, păstrând în același timp Franța deschisă pentru lucrătorii străini care ar putea ajuta economia în sectoarele care se luptă să ocupe locuri de muncă.

Ministrul său de interne, Gérald Darmanin, a susținut că proiectul de lege îi proteja pe francezi”, spunând că guvernul trebuia să ia măsuri dure în privința imigrației pentru a opri ascensiunea Raliului Național, formațiunea de extremă dreapta anti-imigrație a lui Le Pen, care este acum cel mai mare partid de opoziție din parlament și se află pe prima poziție în sondaje înaintea alegerilor europene de anul viitor.

Dar după ce partidele din opoziție au refuzat să dezbată legea imigrației în parlament săptămâna trecută, un text de compromis a fost elaborat rapid de o comisie parlamentară specială. Ca urmare, guvernul de centru a prezentat un proiect de lege mult mai dur, de dreapta, care reducea accesul străinilor la ajutoarele sociale, înăsprea regulile pentru studenții străini, introducea cote de migrație, îngreuna procesul de transformare în francezi a copiilor cetățenilor străini născuți în Franța și stabilea că cetățenii cu dublă cetățenie condamnați pentru infracțiuni grave împotriva poliției ar putea pierde cetățenia franceză.

În cadrul grupării centriste a lui Macron, zeci de deputați au votat împotriva proiectului de lege sau s-au abținut, dezvăluind diviziuni profunde în special la stânga partidului centrist Renaissance, al lui Macron. Sacha Houlié, o figură cheie din stânga partidului lui Macron, care a condus comisia specială privind legea, a votat împotriva acesteia.

Citește și