• „Viitorul Nigerului și stabilitatea întregii regiuni sunt în joc”, a declarat Ministerul francez de Externe într-o declarație.
  • Șefii apărării din cadrul ECOWAS s-au întâlnit în Nigeria în această săptămână pentru a organiza un răspuns colectiv la lovitura de stat.
  • Franța este fosta putere colonială a Nigerului, iar intervenția sa nu va fi bine primită peste tot în Niger.

Franța a declarat că susține eforturile membrilor unui bloc regional african de a împiedica lovitura de stat din Niger, în timp ce se apropie termenul limită pentru ca noua juntă militară să se retragă sau să se confrunte cu o posibilă intervenție militară, informează CNN.

„Viitorul Nigerului și stabilitatea întregii regiuni sunt în joc”, a declarat Ministerul francez de Externe într-o declarație.

Duminică, Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) le-a acordat liderilor loviturii de stat o săptămână pentru a-l elibera și a-l repune în funcție pe președintele ales în mod democratic al țării, Mohamed Bazoum. În cazul în care junta rămâne la conducere, grupul a declarat că va „lua toate măsurile necesare pentru a restabili ordinea constituțională”, inclusiv prin utilizarea forței.

Recomandări

ÎN CE INVESTEȘTE BIDEN BANII
STEVE BUSCEMI A FOST ATACAT PE STRADĂ
CÎRSTEA A FOST ELIMINATĂ LA ROMA
CIOLACU VREA PARC TEMATIC URIAȘ
6.000 DE OAMENI SUNT EVACUAȚI DIN HARKOV
NE LUĂM ANGAJAȚII DIN AFARĂ

Șefii apărării din cadrul ECOWAS s-au întâlnit în Nigeria în această săptămână pentru a organiza un răspuns colectiv la lovitura de stat și pentru a planifica un potențial răspuns militar, despre care spun că este o ultimă soluție.

„Toate elementele care ar intra în orice eventuală intervenție au fost elaborate aici și [sunt] în curs de rafinare, inclusiv momentul, inclusiv resursele necesare și inclusiv cum, unde și când vom desfășura o astfel de forță”, a declarat comisarul ECOWAS pentru afaceri politice, pace și securitate Abdel-Fatau Musah.

„Suntem hotărâți să o oprim, dar ECOWAS nu le va spune complotiștilor loviturii de stat când și unde vom lovi. Aceasta este o decizie operațională care va fi luată de șefii de stat, care vor fi ca și comandanții șefi ai acestei operațiuni.”O delegație a blocului s-a deplasat la Niamey, capitala Nigerului, pentru a se întâlni joi cu liderii loviturii de stat. Câteva ore mai târziu, junta a avertizat la televiziunea de stat că orice intervenție militară va fi întâmpinată cu „un răspuns imediat și neanunțat din partea forțelor de apărare și de securitate din Niger”.

Franța este fosta putere colonială a Nigerului, iar intervenția sa nu va fi bine primită peste tot în Niger, unde protestatarii pro lovitură de stat au exprimat sentimente anti-franceze.

Citește și: