• Franța încearcă să obțină sprijinul țărilor europene pentru a amâna semnarea acordul comercial dintre UE și Australia, negociat în prezent.
  • Contractul de 56 de miliarde de euro care prevedea livrarea de submarine nucleare a fost punctul central al colaborării dintre Franța și Australia.
  • Franța încearcă astfel să pedepsească Australia pentru că a încheiat un acord cu SUA și Regatul Unit pentru construirea de submarine nucleare.

Situația la Paris a lansat o nouă atitudine adoptată de francezi. Aceștia doresc să oprească avansul pactului pentru construirea de submarine nucleare pe care l-au semnat Australia, Statele Unite ale Americii și Regatul Unit.

Jean-Yves Le Darian, ministrul de Externe al Franței, a declarat că, „există o criză de încredere, dincolo de încălcarea contractului. Este ca și cum Europa nu ar avea niciun interes de apărat în acea regiune. Acest lucru necesită clarificări, explicații.”

Acest contract în valoare de 56 de miliarde de euro a fost punctul central al colaborării dintre Franța și Australia.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Australienii au ales însă să construiască opt submarine cu propulsie nucleară în parteneriat cu SUA și Regatul Unit, care urmează să fie livrate între 2030 și 2040.

„Ceea ce contează acum este, în primul rând, o încălcare de încredere între parteneri, deoarece încrederea și parteneriatul, o alianță, înseamnă transparență, înseamnă previzibilitate, înseamnă explicații, înseamnă a vorbi unii cu alții, a nu ascunde lucruri, în special cu privire la probleme sensibile. Toate acestea nu au îndeplinit nivelul așteptărilor”, a mai adăugat Le Darian.

Etapa a douăsprezecea a negocierilor comerciale dintre UE și Australia va începe luna viitoare și este de văzut cât de mult vor să se implice și alte țări UE în conflictul diplomatic dintre cele două țări.

Acordul de liber schimb între UE și Australia urmărește să ușureze schimburile comerciale cu produse industriale desfășurate prin reducerea barierelor tehnice.

Franța retras ambasadori din Statele Unite și Australia

Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a menționat acordul privind submarinele nucleare pe care voiau să-l inițieze a dus la pierderea de 56 de miliarde de euro.

„Această decizie excepțională este justificată de gravitatea excepțională” a înțelegerii, a declarat Le Drian.

Franța a luat decizia de a-și chema ambasadorii din cele două țări după ce a căzut contractul nuclear cu Australia, care a preferat să semneze un nou acord cu Regatul Unit și Statele Unite.