• Statele Unite salută intensificarea rolului țărilor europene în zona Indo-Pacifică.
  • Pe fondul criticilor enunțate de Administrația de la Paris, Franța rămâne „un partener vital”, spune secretarul de stat al SUA.
  • SUA, Regatul Unit și Australia au anunțat semnarea unui parteneriat de securitate în zona Indo-Pacifică.

Statele Unite salută un rol mai important al ţărilor europene în regiunea Indo-Pacifică, a afirmat Antony Blinken, potrivit agenţiei Reuters, după o întâlnire cu ministrul australian de Externe şi cu cel al Apărării, desfăşurată la Washington.

Uniunea Europeană a prezentat, joi, o strategie care prevede intensificarea activităţilor în zona Indo-Pacifică, „centrul de gravitaţie al lumii” din punctul de vedere al intereselor economice şi politice ale Bruxellesului.

„Franţa este un partener vital al SUA”, a subliniat Antony Blinken, citat de Agenţia France-Presse.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Statele Unite, Marea Britanie şi Australia au anunţat semnarea unui parteneriat de securitate în zona Indo-Pacifică, pentru a ajuta Australia să se doteze cu submarine americane cu propulsie nucleară. În contextul noului acord, Australia va renunţa la contractul din anul 2016 cu firma franceză Naval Group.

Franţa a criticat vehement decizia SUA. „Această decizie brutală, unilaterală şi imprevizibilă ne aminteşte foarte mult de ceea ce obişnuia să facă domnul Trump. Sunt furios şi trist. Nu se face aşa ceva între aliaţi”, a reacţionat ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian. „Este un atac pe la spate. Noi am creat o relaţie de încredere cu Australia, iar acum încrederea a fost afectată. Opţiunea de a exclude un aliat european şi partener precum Franţa este ceva ce nu putem decât să notăm şi să regretăm”, a subliniat ministrul francez de Externe.

Casa Albă susţine că Administraţia Joseph Biden a comunicat cu Franţa înaintea semnării parteneriatului de securitate cu Marea Britanie şi Australia, însă Ambasada franceză din Washington a negat acest lucru, semnalând că a aflat despre parteneriat din presă.