- Jean-Luc Melenchon, liderul stângii, a declarat că Macron „va pierde cu siguranță” în lupta sa.
- Un sondaj de opinie publicat luni a arătat că 56% dintre francezi consideră că un anumit tip de reformă a pensiilor este necesar.
- Organizatorii protestelor speră că milioane de oameni vor ieși în stradă, fiind planificată o demonstrație majoră la Paris.
Franța a fost lovită marți de o nouă rundă de greve, nici sindicatele, nici președintele Emmanuel Macron nu au dat semne că ar da înapoi în lupta privind vârsta de pensionare. Școlile, trenurile și zborurile au fost paralizate într-un al doilea val de proteste la nivel național împotriva planurilor lui Macron de a crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani.
Jean-Luc Melenchon, liderul stângii, a declarat că Macron „va pierde cu siguranță” în lupta sa pentru a trece reforma de parlamentari și protestatari. „Nimeni nu vrea reforma lui. Cu cât trece mai mult timp, cu atât mai multă opoziție crește”, a declarat Melenchon reporterilor la un miting în Marsilia.
Un sondaj de opinie publicat luni a arătat că, deși 56% dintre francezi consideră că un anumit tip de reformă a pensiilor este necesar, sprijinul pentru aceasta a scăzut cu cinci puncte procentuale față de momentul dinaintea primelor greve din 19 ianuarie.
În același timp, 61% au declarat că susțin mobilizarea împotriva măsurilor lui Macron, în creștere cu trei puncte față de 12 ianuarie, potrivit sondajului OpinionWay. Organizatorii protestelor speră că milioane de oameni vor ieși în stradă marți, fiind planificată o demonstrație majoră la Paris.
Operatorul feroviar SNCF a declarat că doar unul din trei trenuri de mare viteză ar putea circula, în timp ce majoritatea serviciilor de metrou din Paris au fost grav perturbate. Sindicatele au declarat că cel puțin trei sferturi dintre lucrătorii rafinăriilor de petrol ale TotalEnergies sunt în grevă.
Cu toate acestea, Macron își menține ferm poziția conform căreia schimbările sunt necesare pentru a preveni ca statul social francez să devină inaccesibil. Vârsta actuală de pensionare de 62 de ani este neobișnuit de scăzută în rândul țărilor bogate, dar ar urma să crească inițial la 63 de ani, apoi la 64 de ani în 2030, conform reformei propuse de Macron.
„Sper că va fi adoptată pentru a păstra pensiile copiilor și nepoților noștri”, a declarat marți la televiziunea franceză Violette Spillebout, un deputat din partidul centrist al lui Macron. Ea i-a acuzat pe oponenți de obstrucționism și a spus: „Străzile nu vor dicta dezbaterea parlamentară”.
Opoziția de stânga a depus peste 7.000 de amendamente la proiectul de lege. Premierul Elisabeth Borne a declarat că vârsta de pensionare „nu mai este negociabilă”, chiar dacă sunt luate în considerare modificări minore.
Blocul lui Macron nu are o majoritate absolută și va avea nevoie de voturi din altă parte, cel mai probabil de la republicanii de centru-dreapta, pentru a impune legislația. Philippe Martinez, șeful sindicatului CGT, a îndemnat protestatarii să mențină presiunea asupra guvernului.
„Ei vor să dea dovadă de determinare, așa că trebuie să se confrunte cu aceeași determinare din partea noastră”, a declarat el.