- Franța intenționează să trimită câteva sute de soldați în România ca parte a unei posibile desfășurări de forțe pe flancul estic al NATO.
- Ministrul francez al Apărării, Florence Parly, a declarat că România este o „zonă de înaltă tensiune” care trebuie „apărată”.
- Rusia a desfășurat peste 100.000 de soldați și blindate grele de-a lungul granițelor Ucrainei, iar Occidentul se teme că Kremlinul va organiza o invazie.
Franţa este pregătită să trimită sute de soldați în România şi să-şi asume responsabilitatea de a constitui o forţă internaţională pentru apărarea acestei ţări membre a NATO care se învecinează cu Ucraina, dacă Alianţa Nord-Atlantică va decide aceasta, a declarat, sâmbătă, ministrul francez al apărării, Florence Parly, într-un interviu pentru postul de radio France Inter, potrivit EFE.
Ministrul francez al Apărării, Parly a declarat, pentru postul de radio că a vizitat România, joi, pentru a discuta această problemă și a mai adăugat că România reprezintă o „zonă de înaltă tensiune”, care trebuie „apărată”.
„Vom avea o întâlnire foarte curând cu membrii NATO”, a declarat ea, adăugând că Parisul intenționează să trimită „câteva sute de soldați” în România ca parte a unei „alianțe defensive”.
Președintele francez, Emmanuel Macron, a exprimat recent „disponibilitatea Franței de a merge mai departe și, în cadrul NATO, de a se angaja în noi misiuni, în special, în România”, potrivit South China Morning Post.
Kremlinul a desfășurat peste 100.000 de soldați și blindate grele de-a lungul granițelor Ucrainei, iar Occidentul se teme că Kremlinul va organiza o invazie.
Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a declarat, sâmbătă, că va efectua o vizită în Ucraina în perioada șapte-opt februarie, împreună cu omologul german, Annalena Baerbock.
„L-am asigurat pe Dmytro Kuleba [ministrul ucrainean de externe] de sprijinul nostru deplin și de solidaritatea noastră cu Ucraina”, a declarat el, notează South China Morning Post.
Moscova a cerut o gamă largă de garanții de securitate, inclusiv ca Ucraina să nu adere, niciodată, la NATO. Aceste cereri au făcut obiectul unor negocieri intense, iar Occidentul a avertizat asupra consecințelor profunde în cazul în care diplomația eșuează și Rusia atacă.