• Mai mulți elevi de la Liceul Brassens din Paris au protestat joi dimineață față de hotărârile președintelui Macron, iar jandarmii au înăbușit protestele prin violență față de liceeni.
  • Greva educației a izbucnit pe fondul unor probleme ale sistemului educațional francez, precum: lipsa de personal și de resurse și plata salarială insuficientă și inegală între bărbați și femei.
  • Tot joi, de data aceasta, pe fondul exploziei prețurilor la energie, sunt anunțate manifestații la Paris, Bordeaux, Nisa și Lille.

Greva educației duce la violențe față de elevi. Elevii de la Liceul Brassens din Paris au protestat joi dimineață față de hotărârile președintelui Macron. Jandarmii au reprimat protestele prin acte de violență, lovind elevii.

În fața Liceului Colbert din Paris, un polițist (comisarul cu eșarfă tricoloră) își arată autoritatea și puterea de somație și lovește elevii.

„Poliția Națională, este aceasta cu adevărat imaginea pe care doriți să o împărtășiți cu lumea? Păstrătorii păcii care își fac «treaba» cu elevi de liceu care nici măcar nu au vârsta necesară pentru a vota și deja îi reprimați. În aceste condiții, nu aveți dreptul să vă plângeți de situația dumneavoastră.”, a comentat pe Twitter unul dintre internauți.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Iar un profesor a postat miercuri pe Twitter un mesaj prin care își anunța prezența la greva de pe 27 ianuarie.

Mâine #Greve27janvier, nu voi fi prezentă cu elevii mei, ci voi fi cu pumnul ridicat spre viitor. Apărarea serviciului public înseamnă apărarea binelui comun și a viitorului tinerelor generații!”, se arată în mesajul postat de aceasta.

Greva educației în Franța este legată și de hotărârile ministrului francez al educației, Jean-Michel Blanquer, privind creșterea salariilor profesorilor.

„Blanquer a crezut că poate rezolva problema remunerării personalului prin plata câtorva prime și indemnizații. Indemnizația de inflație, prima de echipament informatic și prima de atractivitate privesc doar o parte a personalului și sunt prea mici și punctuale: nu sunt creșteri salariale! Politica salarială a lui Blanquer este inegală și insuficientă.”, a semnalat joi sindicatul francez SUD Educație.

Reprezentanții SUD Educație spun că serviciul public de învățământ este subminat de lipsa de personal și de resurse pentru a fi protejată sănătatea profesorilor și a elevilor.

De asemenea, sindicatul reclamă dezechilibrul salarial dintre femei și bărbați. Acesta spune că salariul net al profesorilor de sex feminin este cu 13,9% mai mic decât cel al colegilor lor de sex masculin.

Tot joi, de data aceasta, pe fondul exploziei prețurilor la energie, sunt anunțate manifestații la Paris, Bordeaux, Nisa și Lille.