• În Spania, temperaturile vor atinge maxime de 43 de grade Celsius în acest weekend, a anunțat serviciul meteo Aemet.
  • În Marea Britanie, se așteaptă ca temperaturile să atingă 33 de grade Celsius în sudul Angliei, în timp ce pentru Londra a fost emisă o alertă de nivel trei pentru căldură și sănătate.
  • Gazele cu efect de seră, cum ar fi dioxidul de carbon, eliberate în cantități mari în atmosfera Pământului, captează căldura solară, provocând încălzirea planetei.

Evenimentele publice în aer liber au fost interzise într-o zonă din Franța, în contextul în care un val de căldură record a cuprins sâmbătă Europa. Concertele și marile adunări publice au fost anulate în regiunea Gironde, în jurul orașului Bordeaux.

Unele părți ale Franței au atins sâmbătă 40 de grade Celsius. Oamenii de știință spun că perioadele de căldură intensă devin tot mai frecvente și mai durabile ca urmare a încălzirii globale. Spania, Italia și Marea Britanie se confruntă, de asemenea, cu temperaturi ridicate.

În Gironde, oficialii au declarat că evenimentele publice, inclusiv unele dintre celebrările oficiale ale Rezistenței din 18 iunie, vor fi interzise până la sfârșitul valului de căldură”. De asemenea, sunt interzise evenimentele în interior, în locuri fără aer condiționat.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Toată lumea se confruntă acum cu un risc pentru sănătate”, a declarat oficialul local Fabienne Buccio pentru radio Bleu. Ministerul francez de Interne a avertizat populația să fie extrem de prudentă și să nu se expună la intemperii.

Meteorologul de stat Meteo France a declarat că a fost cea mai timpurie perioadă de caniculă care a lovit vreodată țara, care a fost cauzată de o masă de aer cald care se deplasează dinspre nordul Africii. Temperaturile ar putea atinge 39 grade Celsius în Paris, iar seceta a crescut, de asemenea, riscul de incendii, a declarat meteorologul.

Franța importă electricitate din țările vecine

Utilizarea sporită a aparatelor de aer condiționat și a ventilatoarelor a forțat Franța să importe electricitate din țările vecine, a declarat operatorul de rețea RTE. În Spania, care tocmai a cunoscut cea mai călduroasă lună mai de la începutul secolului, temperaturile vor atinge maxime de 43C în acest weekend, a anunțat serviciul meteorologic Aemet.

Incendiile de pădure au ars 22.240 de acri de teren în nord-vestul regiunii Sierra de la Culebra, forțând aproximativ 200 de persoane să își părăsească locuințele, au declarat autoritățile regionale. Peste 3.000 de persoane au fost evacuate din parcul tematic Puy du Fou din centrul Spaniei din cauza unui incendiu violent în apropiere. Apa este atât de scăzută în porțiuni mari ale celui mai mare râu din Italia, Po, încât oamenii pot merge pe jos prin mijlocul întinderii de nisip, iar epavele din timpul războiului ies la suprafață.

În Marea Britanie, se așteaptă ca temperaturile să atingă 33 de grade Celsius în sudul Angliei, în timp ce pentru Londra a fost emisă o alertă de nivel trei de căldură și sănătate. Temperaturile vor scădea ușor începând de duminică, fiind prognozate furtuni în unele părți ale Franței și în alte părți ale Europei. Experții au avertizat că temperaturile ridicate au fost cauzate de tendințele îngrijorătoare ale schimbărilor climatice.

„Ca urmare a schimbărilor climatice, valurile de căldură încep mai devreme”, a declarat Clare Nullis, purtător de cuvânt al Organizației Mondiale de Meteorologie din Geneva.

„Ceea ce vedem astăzi este, din păcate, o avanpremieră a viitorului, dacă concentrațiile de gaze cu efect de seră din atmosferă vor continua să crească și să împingă încălzirea globală spre 2 grade Celsius față de nivelurile preindustriale.”