• Notre Dame a fost devastată de un incendiu în 2019 și va necesita fonduri considerabile pentru restaurare.
  • Înainte de incendiu, Catedrala de stat – veche de 850 de ani – atrăgea milioane de vizitatori pe an.
  • Dati a clarificat că taxa se va aplica doar vizitatorilor culturali și nu celor care participă la slujbe religioase.

Guvernul francez propune să perceapă turiștilor o taxă de intrare la Catedrala Notre Dame atunci când aceasta se va redeschide, la cinci ani după ce a fost devastată de un incendiu, scrie The Independent.

Planul Ministrului Culturii, Rachida Dati, prevede o taxă de 5 euro pentru vizitatori, care ar putea genera 75 de milioane de euro anual pentru a sprijini restaurarea altor edificii religioase deteriorate din țară.

Ministrul crede că Notre Dame ar putea servi drept model pentru eforturile mai ample de conservare ale țării. Măsura ar obliga, de asemenea, vizitatorii din afara UE să plătească mai mult pentru biletele la siturile culturale.

Recomandări

CUM ARATĂ VIITORUL SIRIEI?
UNDE A DISPĂRUT FICO
D. DAVID: MANUALE INSUFICIENTE
ZELE VEDE O ȘANSĂ ÎN TRUMP
MELONI: MUSK E GENIU
TRUMP VREA DRAPELELE SUS

Înainte ca incendiul din 2019 să spulbere catedrala de stat, veche de 850 de ani, vizitatorii puteau intra gratuit. Edificiul religios atrăgea aproximativ 13 milioane de persoane pe an. Cu toate acestea, turnurile sale costau 8,50 euro pentru a fi escaladate pentru o vedere panoramică a Parisului și un prim-plan al celebrelor gargui ale catedralei.

Situl Patrimoniului Mondial este programat să se redeschidă pe 8 decembrie, însă restaurarea completă nu va fi finalizată până în 2026.

„În întreaga Europă, vizitatorii plătesc pentru a avea acces la cele mai remarcabile situri religioase. Cu 5 euro pe vizitator la Notre Dame, am putea salva bisericile din toată Franța. Ar fi un simbol frumos”, a declarat Dati într-un interviu acordat ziarului Le Figaro publicat miercuri seara.

Fondurile sunt necesare de urgență, deoarece Franța găzduiește aproximativ 42.000 de biserici catolice și multe dintre acestea au nevoie de reparații. Experții estimează că o clădire religioasă este pierdută la fiecare două săptămâni din cauza neglijenței, incendiilor sau vandalismului.

Guvernul francez a lansat mai multe campanii pentru a aborda această criză, inclusiv „Loto du Patrimoine”, care finanțează eforturile de restaurare. Numai în 2022, Ministerul de Interne a cheltuit 57 de milioane de euro pentru patrimoniul religios, iar în ultimii cinci ani, 280 de milioane de euro au fost alocate pentru restaurarea a peste 8.000 de situri.

Dati a clarificat ulterior pe X, fostul Twitter, că taxa de intrare se va aplica doar vizitatorilor culturali, nu și celor care participă la slujbe sau servicii religioase. Ea a spus: „Serviciile religioase trebuie să rămână gratuite, dar fiecare vizitator cultural ar trebui să contribuie la conservarea patrimoniului nostru”.

Ea a subliniat că multe dintre cele mai remarcabile edificii religioase din Europa percep o taxă de intrare. Într-adevăr, accesul la Sagrada Familia din Barcelona costă 26 de euro, în timp ce biletele de vizitare a Catedralei St. Paul costă 25 de lire sterline.

Ca parte a reconstrucției Notre Dame, se instalează un nou sistem de stingere a incendiilor în valoare de 2 milioane de euro, după ce s-a constatat că echipamentul inadecvat de stingere a incendiului a distrus acoperișul catedralei și a provocat prăbușirea turlei acesteia.

Citește și