• Franța introduce noțiunile de ”omor rutier” și ”vătămare corporală rutieră” în Codul Penal.
  • Schimbarea legii este făcută la cererea asociațiilor victimelor accidentelor rutiere.
  • Șoferii care fac victime și sunt băuți sau drogați pot fi pedepsiți cu până la 150.000 de euro amendă și zece ani de închisoare.

Premierul francez Elisabeth Borne anunță că Guvernul lucrează la modificarea codului penal, pentru a introduce ”omorul rutier”. Pedeapsa o va înlocui pe cea de omor prin imprudență, pentru care erau pedepsiți până acum cei care făceau accidente fiind sub influența alcoolului sau a drogurilor.

Schimbarea intervine la presiunea familiilor victimelor accidentelor rutiere. Va fi înlocuită și pedeapsa pentru vătămare corporală din culpă cu cea de vătămare corporală rutieră.

Potrivit France Info, pedepsele nu vor fi schimbate, există deja o diferență între omorul din culpă, pedepsit cu o amendă de 45.000 de euro și până la trei ani de închisoare și omorul din culpă cu un vehicul motorizat, pedepsit cu o amendă de 75.000 de euro și până la cinci ani de închisoare. Dar, dacă există circumstanțe agravante, cum ar fi consumul de alcool sau de droguri, pedepsele pot urca până la amendă de 100.000 de euro și șapte ani de închisoare, iar în caz de recidivă la 150.000 de euro amedă și zece ani de închisoare.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Proiectul este încă în lucru, dar nu va dura mult până când schimbările vor fi făcute, surse din Guvernul francez susțin că este puternic susținut în Parlament.

Citește și: