• În Franța, dreptul la avort este recunoscut în prezent printr-o lege ordinară din 1975.
  • 86% din francezi sunt în favoarea înscrierii dreptului la avort în Constituție.
  • Macron și-a reafirmat dorința de a vedea această promisiune îndeplinită.

Un proiect de lege în acest sens va fi „prezentat în Consiliul de miniştri până la sfârşitul anului”, astfel încât „în 2024 libertatea femeilor de a recurge la întrerupere voluntară de sarcină (interruption volontaire de grossesse/IVG – n. r.) va fi ireversibilă”, a transmis Macron.

Emmanuel Macron şi-a reafirmat pe 4 octombrie dorinţa de a-şi îndeplini această promisiune. „Mi-am exprimat dorinţa, pe 8 martie, să putem ajunge la un text care să pună de acord punctele de vedere între Adunarea naţională şi Senat şi să permită convocarea unui congres la Versailles”, a subliniat şeful statului francez.

În Franța, dreptul la avort (întreruperea voluntară a sarcinii) este recunoscut în prezent printr-o lege ordinară din 1975, iar consacrarea sa în dreptul constituțional ar îngreuna orice încercare viitoare a legiuitorilor de a-l aboli sau de a-l submina grav, potrivit apărătorilor săi.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
E-SKIN IMITĂ ATINGEREA UMANĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE

Potrivit unui sondaj de opinie din noiembrie 2022, aproape nouă din zece francezi (86%) sunt în favoarea înscrierii dreptului la avort în Constituție.

Citește și: