- La începutul acestei săptămâni, Trump a declarat că un termen de șase luni este mai realist pentru încheierea războiului.
- Liderii europeni îl îndeamnă pe Trump și echipa sa să mențină ajutorul militar american pentru Ucraina.
- Meloni a subliniat că Ucraina trebuie să primească garanții concrete de securitate ca parte a oricărei soluții diplomatice la război.
- Zelenski continuă să pledeze pentru un calendar ferm pentru aderarea Ucrainei la NATO.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, și-a revizuit promisiunea de campanie de a pune capăt războiului din Ucraina în „24 de ore”, sugerând acum un termen de câteva luni. Oficialii europeni consideră această modificare drept un indiciu că administrația sa nu va retrage imediat sprijinul acordat Kievului, scrie FT.
Advertisment
Doi oficiali europeni au declarat pentru Financial Times că discuțiile recente cu viitoarea echipă a lui Trump nu au dezvăluit încă niciun plan concret de rezolvare a războiului. De asemenea, aceștia au subliniat că asistența SUA pentru Ucraina va persista și după inaugurarea lui Trump, la 20 ianuarie.
„Întreaga echipă Trump este obsedată de forță și de a părea puternică, așa că recalibrează abordarea privind Ucraina”, a declarat un oficial. Oficialul a adăugat că tabăra lui Trump este precaută pentru a evita comparațiile cu retragerea haotică din Afganistan a lui Joe Biden, pe care nu doresc să o vadă reprodusă în Ucraina.
Recomandări
La începutul acestei săptămâni, Trump a declarat că un termen de șase luni este mai realist pentru încheierea războiului.
Între timp, trimisul său desemnat pentru Ucraina, Keith Kellogg, a stabilit un obiectiv de rezolvare a războiului în termen de 100 de zile. „Aș dori să stabilesc un obiectiv la nivel personal și profesional – l-aș stabili la 100 de zile”, a declarat Kellogg pentru Fox News. „Și să găsim o modalitate de a face acest lucru pe termen scurt, pentru a ne asigura că soluția este solidă și durabilă și că acest război se încheie, astfel încât să oprim carnagiul”.
Liderii europeni îl îndeamnă pe Trump să mențină ajutorul pentru Ucraina
Liderii europeni îl îndeamnă pe Trump și echipa sa să mențină ajutorul militar american pentru Ucraina, susținând că acesta este esențial pentru apărarea Kievului și pentru a convinge Moscova să se angajeze în negocieri de pace. Oficialii francezi au remarcat luna trecută că oprirea avansurilor Rusiei în estul Ucrainei este esențială pentru orice negociere, deoarece discuțiile sunt puțin probabile atât timp cât Moscova continuă să câștige teritorii.
Sprijinul militar al Washingtonului rămâne o piatră de temelie a apărării Ucrainei, completat de contribuțiile europene de arme și ajutor financiar. Premierul italian Giorgia Meloni, care s-a întâlnit recent cu Trump la Mar-a-Lago, a respins îngrijorarea că SUA ar putea abandona Ucraina.
Meloni a subliniat că Ucraina trebuie să primească garanții concrete de securitate ca parte a oricărei soluții diplomatice la război. „Garanțiile de securitate sunt fundamentale dacă aspirăm de fapt la pace în Ucraina”, ar fi spus ea. „Știm cu toții că în trecut Rusia a încălcat acordurile pe care le-a semnat. Fără garanții de securitate, nu putem avea certitudinea că acest lucru nu se va mai întâmpla.”
Președintele Volodimir Zelenski continuă să pledeze pentru un calendar ferm pentru aderarea Ucrainei la NATO ca parte a acestor garanții. Cu toate acestea, atât Trump, cât și președintele demisionar Joe Biden și-au exprimat rezervele cu privire la un astfel de angajament, iar unii lideri europeni, inclusiv cancelarul german Olaf Scholz, le împărtășesc ezitările.
Citește și
- SUA și Marea Britanie intensifică sancțiunile asupra industriei petroliere rusești
- Numărul victimelor războiului din Gaza ar putea fi mult mai mare, spun cercetătorii. The Lancet estimează 64.260 de decese până la 30 iunie 2024
- Joe Biden va rosti miercuri, din Biroul Oval, discursul său de adio pentru naţiune
Partenerii noștri