FT: În Europa Centrală și de Est lipsa de personal este mai gravă decât lipsa echipamentelor

Pe măsură ce Europa Centrală se confruntă cu al doilea val al pandemiei de coronavirus, lipsa de personal medical – consecință a multor ani de subfinanțare și emigrare – are efecte majore asupra serviciilor de sănătate aflate deja într-o situație critică, relatează Financial Times.

Problema lipsei de personal ar putea fi chiar mai gravă decât lipsa echipamentelor. În primele luni ale pandemiei, guvernul ungar a comandat 16 000 de ventilatoare, a declarat Peter Almos, vicepreședintele Colegiului Medicilor din Ungaria, dar țara nu are suficient personal pentru a le opera, dispunând de doar 2.000 de medici de terapie intensivă și de tot atâtea asistente medicale,.

De zeci de ani are loc o emigrare intensă a personalului medical, îndeosebi după 2004, când zece țări din Europa Centrală și de Est au aderat la UE. România a pierdut o treime din medicii săi, pregătiți în țară, potrivit OCDE. Iar în Ungaria, unde în fiecare an se califică aproape 1.200 de noi medici, în 2018, cel mai recent an pentru care există statistici, 900 de medici au emigrat.

În Slovacia, situația a fost agravată de faptul că mulți dintre medicii țării se află într-un interval de vârstă care îi face vulnerabili la Covid-19. Cu probleme similare se confruntă și Republica Cehă, unde numărul lucrătorilor medicali infectați ar putea crește de la 5 500 la 40 000 într-o lună, potrivit site-ul ceh IDNES. CZ.

Medicii care emigrează sunt nemulțumiți de salariile mici și condițiile de muncă precare din spitalele din țările lor de origine. Medicii rezidenți din Ungaria, de pildă, primesc în prezent un salariu net de „3 euro pe oră sau 6 € ca specialist”, a spus Almos. Parlamentul țării a adoptat de curând o lege prin care salariile medicilor se vor majora cu până la 120%, cea mai mare creștere din 1990 încoace.

Noile salarii – care vor ridica salariile medicilor unguri la aproximativ jumătate din cât câștigă medicii cu o pregătire echivalentă din Austria – au fost aprobate alături de alte reforme, inclusiv interzicerea acceptării de bani de la pacienți.

Potrivit datelor furnizate de Eurostat, Polonia are cel mai mic număr de medici practicanți pe cap de locuitor din UE, cu 238 de medici la 100.000 de locuitori, în timp ce România are 304, Ungaria 338 și Slovacia 352, pe când Austria și Germania au 524, respectiv 431 de medici la 100.000 de locuitori.

Exit mobile version