- Premierul britanic Rishi Sunak a declarat că acordul va trimite un „semnal puternic” președintelui rus Putin.
- Acesta vine după ce președintele ucrainean Zelenski a criticat reticența NATO de a oferi Kievului un termen pentru aderarea la alianță.
- Sunak a declarat că aliații Kievului își intensifică „aranjamentele formale pentru a proteja Ucraina pe termen lung”.
Membrii G7 sunt așteptați să ratifice un acord de securitate pe termen lung cu Ucraina în cadrul summitului NATO de miercuri. Acesta va include echipamente de apărare, instruire și schimbul de informații, scrie BBC. Premierul britanic Rishi Sunak a declarat că acordul va trimite un „semnal puternic” președintelui rus Putin. Acesta vine după ce președintele ucrainean Zelenski a criticat reticența NATO de a oferi Kievului un termen pentru aderarea la alianță.
Sunak a declarat că aliații Kievului își intensifică „aranjamentele formale pentru a proteja Ucraina pe termen lung”. „Nu putem vedea niciodată o repetare a ceea ce s-a întâmplat în Ucraina, iar această declarație reafirmă angajamentul nostru de a ne asigura că nu va fi niciodată lăsată vulnerabilă la tipul de brutalitate pe care Rusia i l-a impus din nou”, a spus el.
El a adăugat că sprijinirea „căii Kievului către aderarea la NATO”, precum și „aranjamentele formale, multilaterale și bilaterale” ale membrilor NATO ar trimite un mesaj clar președintelui rus și „ar readuce pacea în Europa”.
Președintele SUA, Joe Biden, a sugerat anterior un model pentru Ucraina similar cu acordul țării sale cu Israelul. În cadrul acelui acord, Washingtonul s-a angajat să ofere un ajutor militar de 3,8 miliarde de dolari pe an, timp de un deceniu. Dar, spre deosebire de apartenența la NATO – acesta nu include o clauză de a veni în ajutorul națiunii vizate în timpul unui atac.
Anunțul G7 vine după ce NATO a declarat că Ucraina ar putea adera la alianța militară „atunci când aliații vor fi de acord și vor fi îndeplinite condițiile” – o întârziere pe care Zelenski a numit-o „absurdă”.
Kievul acceptă că nu poate adera la NATO atât timp cât se află în război cu Rusia, dar dorește să adere cât mai curând posibil după încheierea luptelor. Marți, adresându-se mulțimii din capitala lituaniană, Zelenski a declarat: „NATO va oferi Ucrainei securitate – Ucraina va face alianța mai puternică”.
El a prezentat, de asemenea, un steag de luptă din orașul distrus Bahmut – locul celei mai lungi și, probabil, cele mai sângeroase bătălii din timpul invaziei Rusiei în Ucraina. Anterior, Zelenski a scris pe Twitter că „incertitudinea este slăbiciune” și a spus că lipsa unui calendar convenit înseamnă că eventuala aderare a țării sale ar putea deveni o monedă de schimb.
Citește și: