- În viitoarea cazarmă a celor care păzesc Vaticanul vor fi spaţii speciale pentru persoanele de sex feminin.
- Oficialii fundaţiei elveţiene care trebuie să strângă aproximativ 46 de milioane de dolari pentru a înlocui actuala cazarmă, veche de 150 de ani, au semnat, miercuri, un memorandum de înţelegere cu secretarul de stat al Vaticanului.
- Unitatea, a cărei principală misiune este de a-l proteja pe papă, este formată doar din bărbaţi de la înfiinţarea sa în 1506. Membrii săi sunt toţi cetăţeni elveţieni.
Vaticanul face pregătiri pentru a primi femei în rândul gărzilor elveţiene. În viitoarea cazarmă a celor care păzesc Vaticanul vor fi spaţii speciale pentru persoanele de sex feminin, anunţă Reuters.
Advertisment
Noua cazarmă a gărzilor elveţiene de la Vatican va fi construită pentru a putea găzdui membri de sex feminin, dacă Papa Francisc sau succesorii săi vor permite femeilor să se alăture acestui corp de elită.
Oficialii fundaţiei elveţiene care trebuie să strângă aproximativ 46 de milioane de dolari pentru a înlocui actuala cazarmă, veche de 150 de ani, au semnat, miercuri, un memorandum de înţelegere cu secretarul de stat al Vaticanului.
Recomandări
„Proiectul include camere individuale cu băi private. Există două motive. Unul este pentru că COVID a lovit atunci când a început proiectul, iar al doilea este posibilitatea de a integra femei în gardă. Dar această decizie nu este a noastră, ci exclusiv a Vaticanului şi a papei”, a declarat Riccardo Boscardin, un director al fundaţiei.
Unitatea, a cărei principală misiune este de a-l proteja pe papă, este formată doar din bărbaţi de la înfiinţarea sa în 1506. Membrii săi sunt toţi cetăţeni elveţieni.
Papa Francisc, în vârstă de 85 de ani, a numit femei în mai multe posturi de conducere de la Vatican, iar în martie a introdus o nouă regulă istorică care va permite oricărui catolic laic botezat, inclusiv femeilor, să conducă majoritatea departamentelor Vaticanului.
Fundaţia Gărzii Elveţiene Pontificale, care susţine financiar garda, a strâns deja aproximativ 37 de milioane de franci şi mai are nevoie de încă aproximativ 7,5 milioane, a declarat Boscardin pentru Reuters.
El a spus că lucrările ar trebui să înceapă în ianuarie 2026, astfel încât gărzile să nu fie strămutate în timpul Anului Sfânt 2025, când se aşteaptă ca milioane de pelerini să viziteze Vaticanul.
Din cauza restricţiilor de construcţie care implică clădirile istorice, partea cazărmii care dă spre Roma va fi păstrată sau reconstruită exact aşa cum este acum.
Construirea unei clădiri complet noi, ecologice şi cu economie de energie, chiar dacă la exterior seamănă cu cea veche, ar costa mult mai puţin decât renovarea celei existente, a precizat Boscardin.