• A fost finalizat gazoductul BRUA
  • Aduce gaze din Azerbaidjan pe traseul Bulgaria, România, Ungaria, Austria.
  • Nicolae: „Acum avem șanse să luăm gaze din zona Mării Caspice”.

Directorul general al TransGaz, Ion Sterian, a anunțat că a fost finalizat gazoductul BRUA, cel care aduce gaze din Azerbaidjan pe traseul Bulgaria, România, Ungaria, Austria.

Despre acest subiec, cu mare greutate în economia regional, ne-a explicat mai multe Bogdan Nicolae, analist la Monitorul Apărării.

Este un proiect foarte important, pe care România l-a așteptat de foarte mult timp. Suntem în momentul de față în situația de a avea o altă arhitectură a conductelor care ne conectează la alte rețele și surse de aprovizionare cu gaze naturale din regiune.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA

Înainte de această conductă aveam doar conductele trans-balcanice, care aduceau gaze naturale din afara, din importuri, și conducta de la Megieșu Aurit, din Nordul Țării.

De data aceasta, cu BURA și cu proiectul extraordinar pe care l-a implementat Transgazul în România, avem posibilitatea de a accesa alte gaze naturale care vin din zona Mării Caspice, dar și din Grecia.”, a explicat Bogdan Nicolae, analist la Monitorul Apărării.

Rusia rămâne lider în distribuția de gaze

Noi ca și țară suntem într-o poziție privilegiată, pentru că suntem și producători de gaze naturale. În continuare se exploatează gaze naturale onshore și există și posibilitatea de a beneficia de gaze naturale offshore.

Nu cred că vom putea să suplinim, din punct de vedere al volumelor, ceea ce Rusia poate produce, în momentul de față. Însă agilitatea sau diversitatea pe care noi le aducem cu acest proiect, pe piața gazelor naturale, pe piața energiei din regiune, poate să aibă un efect foarte bun, un efect pozitiv asupra prețurilor pe piață și a tranzacțiilor din regiune”, a mai adăugat Bogdan Nicolae.