• Gazele naturale au început să curgă joi printr-o conductă majoră din Rusia către Europa, după o oprire de 10 zile pentru întreținere, a anunțat operatorul.
  • Dar se așteptă ca fluxul de gaz să fie mult sub capacitatea maximă.
  • Conducta Nord Stream 1 către Germania fusese închisă din 11 iulie pentru lucrări de întreținere anuală.

Gazele naturale au început să curgă joi printr-o conductă majoră din Rusia către Europa, după o oprire de 10 zile pentru întreținere, a anunțat operatorul. Dar se așteptă ca fluxul de gaz să fie mult sub capacitatea maximă. Conducta Nord Stream 1 către Germania fusese închisă din 11 iulie pentru lucrări de întreținere anuală.

Pe fondul tensiunilor tot mai mari legate de războiul Rusiei din Ucraina, oficialii germani se temeau că gazoductul, principala sursă de gaz rusesc a țării, care a reprezentat aproximativ o treime din aprovizionarea cu gaz a Germaniei ar putea să nu se redeschidă deloc.

Operatorul Nord Stream AG a declarat că gazul a început să curgă din nou joi dimineață, dar că va dura o perioadă de timp pentru a se intensifica, a relatat agenția germană de știri Dpa.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Se aștepta ca livrările să fie cu mult sub capacitatea maximă a conductei. Nord Stream a precizat că se așteaptă o cantitate de gaz similară cu cea înregistrată înainte de întreținere. Șeful autorității germane de reglementare a rețelelor, Klaus Mueller, a declarat pe Twitter că Gazprom din Rusia a notificat joi livrări de doar 30% din capacitatea gazoductului.

La jumătatea lunii iunie, compania rusă de stat Gazprom a redus fluxul la 40% din capacitate. Aceasta a invocat presupuse probleme tehnice care implicau echipamente pe care partenerul Siemens Energy le-a trimis în Canada pentru revizie și care nu au putut fi returnate din cauza sancțiunilor impuse din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

La începutul acestei luni, guvernul canadian a permis ca turbina care alimentează o stație de comprimare la capătul rusesc al gazoductului să fie livrată în Germania.

Guvernul german a respins explicația tehnică a Gazprom pentru reducerea gazului, acuzând în repetate rânduri că este un pretext pentru o decizie politică menită să semene incertitudine și să crească și mai mult prețurile la energie. Acesta a declarat că turbina a fost o înlocuire care trebuia să fie instalată abia în septembrie, dar că face totul pentru a lipsi Rusia de pretextul de a reduce livrările.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți că Gazprom încă nu a primit documentele relevante pentru returnarea turbinei, o afirmație repetată miercuri de Gazprom. Putin a spus că Gazprom urma să oprească o altă turbină pentru reparații la sfârșitul lunii iulie, iar dacă cea trimisă în Canada nu se va întoarce până atunci, fluxul de gaze va scădea și mai mult.

Șefa Comisiei executive a Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că turbina era în tranzit” și că nu există nici un pretext pentru a nu livra” gazul.

Comisia a propus ca țările membre să își reducă consumul de gaz cu 15% în următoarele luni, în timp ce blocul se pregătește pentru o posibilă întrerupere totală a livrărilor de gaz din partea Rusiei.