• Livrările de gaze ruseşti către Italia prin Tarvisio vor fi „zero”, de sâmbătă, 1 octombrie, a anunţat furnizonul naţional de energie din Italia, Eni, pe site-ul propriu.
  • Eni va oferi informaţii actualizate în cazul în care aprovizionarea va fi restabilită”, potrivit ANSA.
  • În această iarnă, Italia va putea conta pe aproximativ 4 miliarde de metri cubi suplimentari din nordul Europei şi, în special, pe primele livrări suplimentare de GNL din Egipt.

Livrările de gaze ruseşti către Italia prin Tarvisio vor fi „zero”, de sâmbătă, 1 octombrie, a anunţat furnizonul naţional de energie din Italia, Eni, pe site-ul propriu.

„Gazprom a informat că nu poate confirma volumele de gaze solicitate pentru astăzi (sâmbătă – n.r.), având în vedere că nu este posibilă furnizarea de gaze prin Austria”, scrie Eni pe site-ul său. Eni va oferi informaţii actualizate în cazul în care aprovizionarea va fi restabilită”, potrivit ANSA.

„Începând de astăzi (sâmbătă – n.r.), Gazprom nu mai livrează gaze către Eni, deoarece, potrivit comunicărilor sale, nu ar putea îndeplini obligaţiile necesare pentru a obţine serviciul de expediere a gazelor în Austria, unde ar trebui să le livreze”. Acest lucru a fost declarat de un purtător de cuvânt al Eni, întrebat de ANSA despre oprirea gazului rusesc. „Cu toate acestea, înţelegem că Austria continuă să primească gaz la punctul de livrare de la graniţa dintre Slovacia şi Austria. Lucrăm pentru a verifica împreună cu Gazprom dacă este posibil să reactivăm fluxurile către Italia”, a adăugat el.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
IA MISS-UL LA 60 DE ANI
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.

Furnizarea de gaz rusesc în raport cu aprovizionarea totală disponibilă pentru Italia era acum mai mică de 10%. Prin urmare, suspendarea livrărilor de la Tarvisio nu schimbă semnificativ situaţia în acest moment, scrie ANSA. Planul urmărit de Eni, de consolidare şi diversificare a livrărilor de gaze către Italia, va înlocui treptat volumele de peste 20 de miliarde de metri cubi de gaze pe an importate de grup de la Moscova până anul trecut. În ceea ce priveşte gazele prin conducte, livrările suplimentare sosesc deja din Algeria, de unde Italia primeşte zilnic volume maxime de peste 80 de milioane de metri cubi. Alte 6 miliarde de metri cubi vor sosi progresiv din ţara nord-africană de acum până anul viitor, ajungând la 9 miliarde de metri cubi între 2023 şi 2024, ceea ce va dubla importul Eni din Algeria de la 9 la 18 miliarde de metri cubi pe an, atunci când va fi complet operaţional în 2024.

În această iarnă, Italia va putea conta pe aproximativ 4 miliarde de metri cubi suplimentari din nordul Europei şi, în special, pe primele livrări suplimentare de GNL din Egipt.

În plus, din primăvara anului viitor, vor începe să sosească în mod important gaze naturale lichefiate suplimentare din ţări precum Egipt, Qatar, Congo, Angola şi Nigeria, care vor totaliza 4 miliarde în 2023 şi 7 miliarde în 2024. Această cifră va continua să crească. Practic, aproximativ 10 miliarde de metri cubi suplimentari vor fi deja disponibili în această iarnă (peste 50% din gazul rusesc din portofoliul Eni), vor depăşi 17 miliarde de metri cubi suplimentari între 2023 şi 2024 (aproximativ 80%), iar apoi vor ajunge la 22 de miliarde în iarna 2024-2025 (excedent faţă de gazul rusesc), cu o creştere treptată a ponderii GNL.