• G. Karner: Austria nu vrea aderarea deplină a României și Bulgariei în spațiul Schengen
  • Austria este singura țară din Uniunea Europeană care se opune aderării pe deplin a României la Schengen
  • Austria este în campanie electorală dublă pentru alegerile europarlamentare și parlamentare


Gerhard Karner rămâne ferm asupra veto-ului țării sale cu privire la aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Ministrul austriac de interne a declarat luni, în timpul unei conferințe de presă la Innsbruck, că țara sa se va opune în continuare aderării depline la spațiul de liberă circulație.
Problema este că Schengen este despre frontiera terestră. Pe acolo trec transportatorii, acolo România și Bulgaria pierd foarte mulți bani. El spune că-și menține condiițiile în ceea ce privește frontiera terestră, care trebuie securizată. Știm că România are probleme pe frontiera terestră. Pe frontiera terestră ar trebuie să fie disponibili suplimentari ofițeri de poliție de la Frontex. Solicitanții de azil reprezintă a treilea obstacol, pe care-l întâmpinăm în drumul spre Schengen.


Ce șanse are România acum?


Oficialii români erau încrezători că aderăm cu „normă întreagă” la spațiul Schengen în 2024.
Ba mai mult, liderii coaliției au invocat aderarea la Schengen, ca fiind printre principalele motive pentru care se face comasarea alegerilor. „În acest moment, România nu are șanse pe termen scurt. Eu cred că, la fel ca în România, și în Austria factorul electoral își spune cuvântul. Vor fi alegerile europene un duș foarte rece pentru patridele de guvernământ, în special pentru creștini democrați. Din acest punct de vedere nu cred că ne putem aștepta la o flexibilizare a poziției Austriei acum, ci mai degrabă după alegerile legislatve din toamnă. Va fi un interval, indiferent de cine va forma guvernul, în care actualul guvern, va putea lua decizii și foarte probabil, România și Bulgaria vor fi primite în spațiul Schengen, pe deplin”, a declarat Lucian Dîrdală, analist politic.

Citește și

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN