- CIJ, cu sediul la Haga, în Olanda, este principalul organism judiciar al ONU, unul dintre rolurile sale principale fiind soluționarea litigiilor juridice dintre state.
- Italia spune că va decide până pe 25 mai dacă va forța vânzarea unor clădiri, unele dintre acestea găzduind instituții culturale, istorice și educaționale germane.
- Instanțele au decis că Germania trebuie să plătească despăgubiri.
Germania a intentat un proces împotriva Italiei la cea mai înaltă instanță a ONU în legătură cu încercările din Italia de a cere despăgubiri pentru crimele de război din perioada nazistă. Într-un memoriu adresat Curții Internaționale de Justiție (CIJ), Germania afirmă că Italia continuă să permită introducerea de cauze în instanțele sale naționale, în ciuda unei hotărâri din 2012 care a stabilit că astfel de cereri sunt inadmisibile.
Advertisment
Germania afirmă că, de la această hotărâre, peste 25 de noi cazuri au fost depuse în Italia. În unele dintre acestea, instanțele au decis că Germania ar trebui să plătească despăgubiri.
Berlinul afirmă că depune plângerea acum din cauza a două cazuri în curs de desfășurare, în urma cărora proprietățile din Roma deținute de Germania ar putea fi sechestrate pentru a finanța plățile compensatorii. O instanță din Italia a declarat că va decide până la 25 mai dacă va forța vânzarea anumitor clădiri, unele dintre acestea adăpostind instituții culturale, istorice și educaționale germane.
Recomandări
Disputa datează din 2008, când cea mai înaltă instanță din Italia a decis că Germania ar trebui să plătească aproximativ 1 milion de euro rudelor a nouă persoane care s-au numărat printre cele 203 ucise de forțele germane în 1944 în Toscana. Germania susține că a plătit deja miliarde de euro țărilor afectate de cel de-al Doilea Război Mondial de la încheierea conflictului în 1945.
În cererea sa se citează o parte din hotărârea din 2012, în care se spune că, prin faptul că a permis ca cererile să fie depuse în instanțele sale, Italia și-a încălcat obligația de a respecta imunitatea de care se bucură Republica Federală Germania în temeiul dreptului internațional.
Pentru ca CIJ să emită hotărâri poate dura ani de zile, dar Germania a cerut instanței să ia măsuri pentru a împiedica Italia să scoată la licitație orice proprietate în timp ce se analizează cazul său mai larg.
Partenerii noștri