• Sprijinul pentru Ucraina garantează supravieţuirea Republicii Moldova, a declarat marţi ministrul german de Externe, Annalena Baerbock.
  • „Tot ceea ce facem pentru a sprijini Ucraina înseamnă, de asemenea, promovarea stabilizării în ceea ce privește Moldova”, a declarat Baerbock.
  • „Este clar care este cea mai mare îngrijorare a oamenilor de aici: dacă Ucraina cade, Moldova este următoarea țară în linie”.

Sprijinul pentru Ucraina garantează supravieţuirea Republicii Moldova, a declarat marţi ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, în cadrul unei conferinţe menite să abordeze preocupările legate de extinderea interferenţei ruse în regiune.

„Tot ceea ce facem pentru a sprijini Ucraina înseamnă, de asemenea, încurajarea stabilizării în ceea ce priveşte Moldova”, a declarat Annalena Baerbock, potrivit Reuters. „Este clar care este cea mai mare îngrijorare a oamenilor de aici: că, dacă Ucraina cade, Moldova este următoarea ţară la rând”.

Baerbock efectuează o vizită la Chişinău pentru Platforma de Parteneriat pentru Republica Moldova, iniţiată de România, Germania şi Franţa.

Recomandări

ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI

Germania, unul dintre principalii susţinători militari ai Kievului, a iniţiat platforma după ce Rusia a invadat Ucraina în 2022, prezentând-o ca parte a eforturilor mai ample de a stabiliza economia Moldovei şi de a o proteja de dezinformarea rusă.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că ţara se confruntă în continuare cu provocări serioase şi a îndemnat partenerii să îşi sporească sprijinul.

„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei, pe care l-am condamnat din prima zi, a cauzat daune enorme economiei noastre”, a declarat Maia Sandu.

„Incertitudinea cauzată de război continuă să împiedice serios dezvoltarea noastră economică şi va continua să o împiedice atâta timp cât războiul va dura”, a adăugat preşedinta Republicii Moldova.

Aliații au salutat, de asemenea, eforturile Moldovei de a adera la Uniunea Europeană. Sub conducerea lui Sandu, Moldova, care se află între Ucraina și România, membră NATO și UE, speră să adere la blocul comunitar până în 2030. Franța, Germania și Polonia și-au exprimat „sprijinul neclintit și continuu pentru Moldova” în încercarea sa de aderare, potrivit unui proiect de rezoluție consultat de Reuters în urma unei reuniuni a diplomaților de vârf ai celor trei țări.

Citește și