• Acordul ar putea declanșa un nou ajutor militar al UE pentru Ucraina.
  • Elvețienii au blocat anterior reexporturile de arme către Kiev.
  • Legea elvețiană a neutralității împiedică vânzările de arme în zonele de război.

Germania a cerut Elveției să îi vândă o parte din tancurile Leopard 2 scoase din uz, a anunțat vineri guvernul elvețian, într-un acord care ar putea permite Germaniei și altor țări să crească ajutorul militar acordat Ucrainei.

Germania dorește ca Elveția să vândă o parte din tancuri înapoi producătorului Rheinmetall (RHMG.DE), ceea ce ar permite companiei să acopere lacunele din dotarea cu armament a membrilor Uniunii Europene și NATO.

Germania, Polonia, Portugalia, Finlanda și Suedia se numără printre țările care trimit tancuri Leopard pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva atacului rusesc, creând goluri în propriile arsenale.
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, și ministrul Economiei, Robert Habeck, l-au informat pe ministrul elvețian al Apărării, Viola Amherd, despre acest proiect într-o scrisoare datată 23 februarie, a declarat vineri Ministerul Apărării pentru Reuters. Povestea a fost relatată pentru prima dată de ziarul elvețian Blick.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI

Politicienii germani i-au cerut omologului lor elvețian să aprobe vânzarea, cu asigurări că tancurile elvețiene nu vor fi transferate chiar în Ucraina. Nu va exista niciun transfer ulterior al tancurilor de luptă către Ucraina”, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Ministerului elvețian al Apărării (VBS).

În conformitate cu legile sale privind neutralitatea și cu un embargo separat asupra armelor, Elveției îi este interzis să trimită arme direct Ucrainei. Ministrul elvețian al Apărării, Viola Amherd, a răspuns într-o scrisoare din 1 martie că o eventuală vânzare a unei părți a flotei elvețiene de tancuri de luptă ar necesita ca parlamentul elvețian să declare în mod oficial că tancurile scoase de la naftalină sunt scoase din uz, a precizat VBS.

Discuțiile pe această temă sunt în curs de desfășurare în Parlament”, a adăugat purtătorul de cuvânt al VBS. Armata elvețiană are în prezent 134 de tancuri Leopard 2 în serviciu și alte 96 în depozit. Guvernul nu a precizat câte Germania a cerut să cumpere, dar purtătorul de cuvânt al VSB a declarat că armata a spus că ar fi posibil să se renunțe la un număr limitat de tancuri.

Nu a fost furnizată nicio informație cu privire la momentul în care parlamentul elvețian ar putea lua o decizie în această privință, deși guvernul a declarat că va face comentarii suplimentare pe această temă luni.