• Germania intenţionează să dezincrimineze cumpărarea şi deţinerea de cantităţi mici de canabis, în cadrul unui proiect de reformă mult aşteptat.
  • Reforma, dezvăluită miercuri grupului de presă RND, ar permite, vânzarea de canabis în magazine autorizate şi, eventual, şi în farmacii, dar ar interzice publicitatea pentru promovarea consumului.
  • Doar câteva ţări europene, precum Portugalia, au dezincriminat deja canabisul, dar multe altele aşteaptă să vadă cum decurg reformele din Germania înainte de a trece la acţiune.

Germania intenţionează să dezincrimineze cumpărarea şi deţinerea de cantităţi mici de canabis, în cadrul unui proiect de reformă mult aşteptat, care ar urma să respecte o promisiune electorală de reformă făcută de coaliţia de centru-stânga care a ajuns la putere anul trecut.

Reforma, dezvăluită miercuri grupului de presă RND, ar permite, vânzarea de canabis în magazine autorizate şi, eventual, şi în farmacii, dar ar interzice publicitatea pentru promovarea consumului.

Aşa-numitul document de bază care a fost distribuit pentru discuţii în cadrul guvernului reprezintă un pas progresiv spre propunerea şi adoptarea unei legislaţii care ar putea intra în vigoare în cursul acestei legislaturi. Dar, în ceea ce priveşte semnificaţia sa, reprezintă un pas decisiv către legalizarea în cea mai populată naţiune din UE.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Doar câteva ţări europene, precum Portugalia, au dezincriminat deja canabisul, dar multe altele aşteaptă să vadă cum decurg reformele din Germania înainte de a trece la acţiune, conform POLITICO.

Ce conţine planul de legalizare a canabisului

Documentul este rezultatul unei anchete de luni de zile a lui Burkhard Blienert, comisarul german pentru stupefiante, care a trebuit să mulţumească o gamă largă de grupuri de interese şi cele trei partide de coaliţie diferite care au promis legalizarea în noiembrie 2021.

Planul său, pe care se va baza legislaţia odată ce restul guvernului cancelarului Olaf Scholz îl va semna, ar dezincrimina cumpărarea şi deţinerea a până la 20 de grame de canabis de către adulţi. De asemenea, ar fi legal să se cultive acasă până la două plante de canabis.

Canabisul ar trebui apoi să fie vândut în magazine autorizate şi, eventual, şi în farmacii, pentru a acoperi mai bine zonele rurale ale Germaniei. De asemenea, se ia în considerare posibilitatea de a permite „magazine specializate cu opţiuni de consum” , sau coffee shop-uri în limbajul comun. Germania a permis vânzarea de canabis medical în farmacii începând din 2016.

De asemenea, ar trebui să existe o limită de 15 procente de THC, o substanţă psihoactivă, în canabisul vândut legal. Pentru tinerii adulţi cu vârste cuprinse între 18 şi 21 de ani, canabisul nu ar trebui să conţină mai mult de 10 la sută THC. În cele din urmă, canabisul vândut în Germania ar trebui să fie produs pe plan intern pentru a evita disputele cu legislaţia internaţională.