- Serbia trebuie să decidă dacă doreşte să adere la Uniunea Europeană sau să intre într-un parteneriat cu Rusia.
- Ţara vecină are statutul de candidat la UE de peste 10 ani.
- Belgradul a intrat într-un con de umbră după războaiele pierdute în anii 90 şi încercările eşuate de aderare la blocul comunitar, astfel că s-a apropiat tot mai mult de Rusia.
Serbia trebuie să decidă dacă doreşte să adere la Uniunea Europeană sau să intre într-un parteneriat cu Rusia. Ţara vecină are statutul de candidat la UE de peste 10 ani. Belgradul a intrat într-un con de umbră după războaiele pierdute în anii 90 şi încercările eşuate de aderare la blocul comunitar, astfel că s-a apropiat tot mai mult de Rusia.
Oficialii germani consideră Serbia duplicitară şi Belgradul trebuie să decidă singur dacă urmează calea aderării la Uniunea Europeană sau dacă intră într-un parteneriat strategic cu Rusia.
„Hotărârea asupra unei decizii este necesară, având în vedere evoluţiile geopolitice actuale. Accesul pe piaţa unică europeană este o oportunitate, însă şi o responsabilitate. Ne dorim un partener de încredere iar asta presupune loialitate. În caz contrar, vor interveni sancţiunile. Belgradul trebuie să decidă acum: UE sau Rusia”, a declarat oficialul german.
Aspiraţiile de integrare economică şi politică ale sârbilor cu Occidentul par să se năruie din cauza legăturilor de prietenie întreţinute cu Moscova. Serbia nu a adoptat sancţiuni împotriva ruşilor de la începutul invaziei acestora în Ucraina şi nici nu a condamnat în mod public acţiunile Kremlinului.
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic admite existenţa acestei situaţii, însă a decis să-şi conducă ţara în direcţia Uniunii Europene. Serbia menţine statutul de candidat al Uniunii Europene încă din 2012, relatează Reuters.