• Premierul Olandei este favorit pentru postul de secretar general al NATO
  • Mandatul lui Jens Stoltenberg se încheie în octombrie 2024
  • Rutte are susținerea SUA, Germaniei și a Franței

Nu este pentru cine dorește, este doar pentru cine se pregătește. Fotoliul de secretar general al NATO, poziție cheie în cadrul Alianței, pare că îi este rezervat liderului olandez, Mark Rutte, care își încheie și el mandatul de premier al Țărilor de Jos în acest an după 13 ani.

Rutte este un lider european cu notorietate, este unul dintre cei mai vechi membri ai Consiliului European, are sprijinul puternic al Americii, Germaniei și Franței, și potrivit Bloomberg, are cele mai mari șanse să preia postul lui Stoltenberg  – de secretar general al NATO.

Ceea ce îl lasă pe Klaus Iohannis, președintele României, care își încheie și el mandatele în acest an, fără una dintre funcțiile mult dorite.

Recomandări

CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G
MET GALA 2024
IOHANNIS SE ÎNTÂLNEȘTE CU BIDEN
GATES ÎȘI VINDE IAHTURIURILE
CUM ARATĂ UK LA UN AN DE LA ÎNCORONARE?

Ce jocuri se fac pentru șefia NATO

Iohannis nu are nicio șansă la funcția de secretar general al NATO. De fiecare dată când un președinte al României își termină mandatele, este pus de presa română și de oamenii de la Palatul Cotroceni pe diverse funcții. Asta s-a întâmplat și în 2014 cu Traian Băsescu. Și el urma să fie secretar general al NATO. Putea fi și șef al Consiliului European, dar Traian Băsescu a ales funcția de europarlamentar.

Se reduc șansele pentru Iohannis. Liderii NATO vor să rezolve această problemă cu secretariatul general al NATO, care este chipul alianței în plan extern, până în vară, pentru că în vară începe târguiala pe funcțiile din Consiliul European, președintele Consiliului European, președintele Comisiei Europene etc.
Trebuie împărțite aceste funcții între PPE și socialiști. Au apărut candidați – potrivit FT, nici aici n-are șansă Iohannis. Aici sunt vehiculați alți lideri : Pedro Sanchez sau Mario Draghi, foarte bine văzut la nivel european.

Mark Rutte pare că are cele mai multe șanse la funcția de secretar NATO, având susținerea americanilor.

Citește și