Grecia a construit un nou zid la frontiera cu Turcia, pentru a-i descuraja pe afgani să intre în Europa

EDIRNE, TURKEY - MARCH 18: Asylum seekers continue to wait at woodland near buffer zone located between the Kastanies and the Pazarkule border gates, hoping that Greece will open the border gate, on March 18, 2020 in Turkey's northwestern Edirne province. More than thousands of asylum seekers' struggle to reach Europe continues on the 20th day. Islam Yakut / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM

Grecia a anunțat finalizarea unui zid de 40 de kilometri de-a lungul frontierei sale cu Turcia, precum și instalarea unui sistem de supraveghere, pentru a-i descuraja pe potențialii solicitanți de azil să încerce să intre în Europa, ca urmare a preluării puterii în Afganistan de către talibani, relatează The Guardian.

Preluarea puterii în Afganistan de către talibani, săptămâna trecută, a generat temeri că Europa va suferi o criză a migranților comparabilă cu cea din 2015, cu oameni care fug de persecuții sau conflicte. Ceea ce rămâne de văzut este unde vor fi refugiații de pe aeroportul din Kabul evacuați?

Michalis Chrisochoidis, ministrul grec pentru protecția cetățenilor, a menționat că Grecia și-a luat toate măsurile necesare de precauție astfel încât să nu se mai repete experiența de acum șase ani, iar de atunci a fost construit deja un gard de aproximativ 13 kilometri.

„Nu putem aștepta, pasivi, un eventual impact. Frontierele noastre vor rămâne sigure și inviolabile”, a spus ministrul.

Lunea trecută, guvernul Greciei a transmis că nu le va îngădui refugiaților să pătrundă în Europa și îi va alunga.

„Țara noastră nu va fi o poartă de intrare în Europa pentru migranții afgani ilegali”, a afirmat ministrul pentru migrație, Notis Mitarachi, într-o declarație.

Această chestiune a fost evocată vineri de liderul turc Recep Tayyip Erdoan în cursul unei întâlniri cu prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis. Potrivit unui anunț al biroului său, Erdogan a mai precizat că, dacă Afganistanul și Iranul nu vor fi susținute, un nou val de migranți va sosi cu siguranță la granițele Europei. Iranul reprezintă o cale sigură pentru afganii care vor să înainteze către Turcia, mai apoi către Europa, a avertizat el.

În cursul anului 2015, mai mult de 1 milion de refugiați care au fugit de actele de violență și de sărăcia din Orientul Mijlociu au pătruns în granițele Uniunii Europene și ale Turciei, inclusiv folosindu-se de bărci cu care au străbătut Marea Egee. Aproximativ 60.000 de oameni au rămas în Grecia, în timp ce ceilalți au luat-o spre nord, spre alte națiuni.

Încă din 2016, Turcia a încheiat un acord cu Uniunea Europeană în vederea opririi circulației migranților în baza unui ajutor financiar. Cei care nu au depus cereri de azil sau ale căror solicitări au fost refuzate ar fi fost trimiși înapoi în Turcia.

Exit mobile version