• Grecia a crescut bugetul Apărării cu 60%
  • Creșterea a survenit pe fondul tensiunilor din Marea Mediterană cu Turcia
  • Două nave ale celor două țări s-au ciocnit vara trecută

Grecii se pregătesc de cheluieli serioase pentru Apărare. Decizia e luată de guvernul actual pe fondul conflictului cu Turcia pe resursele din Marea Mediterană.

„Grecii cresc bugetul apărării cu 60%, astfel vor avea în comparație cu România un buget dublu, dar trebuie să ținem cont că ei nu se înarmează pentru noi, ci pentru un potențial conflict cu un aliat NATO, Turcia, deoarece o creștere a bugetului cu 60% putem spune că este practic o pregătire de război”, a informat Florin Jipa, de la Monitorul Apărării.

Nu este clar care este miza exactă pentru care cele două țări sunt pregătite să declare chiar și un război.

„Nu știu exact care este miza. Turcii de un an de zile, cred că au și profitat de pandemia COVID, au început să prospecteze în apele contestate de Grecia și Cipru după hidrocarburi”, a mai transmis Florin Jipa.

Pentru Turcia, miza ar putea fi dublă, mai ales că președintele Erdogan dorește să facă o demonstrație de forță pe plan intern.

Recomandări

X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
MOMENTUL ATACULUI
TAYLOR SWIFT AR PUTEA DEVENI ȘI ACTRIȚĂ
ESA CREEAZĂ O ECLIPSĂ ARTIFICIALĂ

Miza este una financiară dacă acolo vor fi descoperite hidrocarburi și vor fi extrase, dar în principal cred că este o miză politică a președintelui Erdogan prin care vrea să arate în special publicului intern că recuperează ceea ce ar fi de drept pentru Turcia și aparține Turciei”, a spus Florin Jipa.

Grecia a răspuns intruziunilor Turciei, iar în vară a avut loc un incident între două nave aparținând celor două țări.

„Grecia nu este de acord cu acest lucru, au fost tensiuni militare, inclusiv două nave s-au ciocnit în vară, așa că Grecia a decis să crescă destul de mult bugetul apărării pentru a face față unui conflict cu un aliat NATO”, a spus în încheiere Florin Jipa.