• Se așteaptă ca alegătorii să acorde partidului conservator al fostului premier Kyriakos Mitsotakis un al doilea mandat.
  • Secțiile de votare din întreaga țară s-au deschis duminică la ora 7:00 și se vor închide 12 ore mai târziu.
  • Mitsotakis, în vârstă de 55 de ani, vizează un al doilea mandat de patru ani ca prim-ministru.

Grecii votează pentru a doua oară în mai puțin de o lună pentru a alege un nou parlament, iar alegătorii sunt așteptați să acorde partidului conservator al fostului prim-ministru Kyriakos Mitsotakis un al doilea mandat, relatează Al Jazeera.

Secțiile de votare din întreaga țară s-au deschis duminică la ora 7:00 și se vor închide 12 ore mai târziu. Mitsotakis, în vârstă de 55 de ani, vizează un al doilea mandat de patru ani ca prim-ministru, după ce partidul său Noua Democrație a câștigat cu o marjă uriașă în luna mai, dar nu a reușit să obțină suficiente locuri în parlament pentru a forma un guvern.

Având în vedere că noua lege electorală favorizează acum partidul câștigător cu locuri bonus, el speră să obțină suficiente locuri pentru a forma o majoritate puternică în parlamentul de 300 de membri. Noul sistem electoral acordă un bonus între 25 și 50 de locuri partidului câștigător, în funcție de performanța acestuia, ceea ce facilitează obținerea de către un partid a mai mult decât cele 151 de locuri necesare în parlament pentru a forma un guvern.

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CE FACI ÎN CAPITALĂ DE FLORII?
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE

Principalul său rival este Alexis Tsipras, șeful partidului de stânga Syriza, în vârstă de 48 de ani, care a ocupat funcția de prim-ministru între 2015 și 2019, în timpul unora dintre cei mai turbulenți ani ai crizei financiare de aproape zece ani din Grecia. Tsipras s-a descurcat lamentabil la alegerile din mai, clasându-se pe locul al doilea, la mare distanță, la 20 de puncte procentuale de Noua Democrație. El a încercat să își reunească baza de alegători, o sarcină complicată de partidele scindate formate de unii dintre foștii săi asociați.

Citește și