• Miercurea este cea mai aglomerată zi la piață
  • Un client cumpără în medie de 50 de lei
  • Vânzările zilnice se ridică la 500.000 de lei pentru o piață mare
  • Producția românească de fructe și legume a fost de 5 milioane de tone în 2019

Guvernul a închis piețele. Însă cei de la conducere nici măcar nu știu câte piețe sunt în România. Ce să mai vorbim despre impactul deciziei în economie.

Guvernul a închis pieţele fără un studiu de impact asupra economiei şi a consumatorului. Pentru că pur și simplu nu există date.

Le-am cerut și noi de la Institutul Național de Statistică și am fost redirecționați către Ministerul Dezvoltării. Deci INS-ul nu are date despre câte piețe sunt în total în România și ce vânzări au acestea.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Fără aceste date nu poți calcula nici un imapact în economie, nici câți oameni vor fi afectați de măsura luată de Guvern, nici care vor fi pierderile.

Producători revoltați

Producătorii sunt revoltați. Spun că nu au avut niciun focar de COVID în piețe și spun că măsura este discriminatorie, pentru că supermarketurile au rămas deschise și sunt poate mult mai aglomerate.

Nu văd o soluție nici în piețele volante, pentru că nu ar putea să asigure măsurile de igienă necesare.

Și-ar dori obținerea unor fonduri, cu ajutorul cărora să pună la punct toate măsurile de protecție din piețe, pentru a putea funcționa în continuare ca până acum, pentru că vânzarea de pe capotă, în parcare nu e o soluție.

De exemplu, Piața Obor, cea mai mare din București unde merg zilnic în medie 10.000 de persoane şi găzduieşte 250 de producători, a luat în weekend măsurile de protecţie necesare împotriva noului coronavirus pentru a rămâne deschisă. Producătorii cred că asta e soluția.