• Ministerul Mediului vrea să facă o estimare a numărului de exemplare de urs brun.
  • Ultima estimare, din 2016, indica aproximativ 7.000 de exemplare de urs brun în România.
  • Tánczos Barna: Contactul cu ursul trebuie tratat cu maximă seriozitate.
  • Ministerul Mediului tocmai a schimbat legislația cu privire la uciderea urșilor periculoși.

România vrea să implementeze un plan de acțiune pentru conservarea populaţiei de urs brun. Iar pentru asta, trebuie să afle, mai întâi, câte exemplare de urs brun trăiesc în țară. Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a făcut declarații puțin mai devreme.

Care e obiectivul acestui program

Principalul obiectiv al acestui proiect este estimarea prin metode științifice, bazate pe prelevare de probe genetice, a numărului de exemplare de urs brun din țară. Asta pentru că, în România, nu există un recensământ al acestora. Ultima estimare, din 2016, arată o populație de aproximativ 7.000 de exemplare în Ro.

Proiectul va fi demarat în primăvara anului viitor, iar fiecare probă genetică va fi stocată într-o bază de date. Al doilea obiectiv anunțat de ministrul Mediului este realizarea unui complex de îngrijire a ursului brun, un complex ce va fi amenajat în jud Bv, pe 60 de hectare, și unde vor fi relocate acele exemplare care nu mai pot trăi în habitatul lor natural.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

1.100 de garduri electrice și camere de supraveghere

Al treilea obiectiv este achiziționarea de peste 1.100 de garduri electrice de diverse tipuri și montarea unor camere de supraveghere.

Ordonanța de urgență care stabilește intervenția imediată asupra urșilor a fost publicată luni în Monitorul Oficial. Intervenția se face gradual, în funcție de situație. Mai întâi, se încearcă alungarea ursului din localitate, dacă acesta revine se trece la tranchilizare și relocarea lui, iar cel mai drastic mod de intervenție este extragerea acestora prin eutanasiere sau împușcare.