• Ciolacu decide – reducerea cheltuielilor bugetare.
  • Nu le îngheață, doar le organizează mai bine, spune el.
  • Ce rămâne, trece la fondul de rezervă.

Micșorarea deficitului. Acesta este un răspuns în 2 cuvinte, dar situația este ceva mai complexă. După ce în septembrie guvernul a fluturat așa pe surse acel cocktail Molotov de taxe, acum vine rândul să lucreze și la partea de cheltuieli. E un concept simplu. Guvernul poate ajusta deficitul pe aceste 2 canale. Acum, aceste reglaje se fac în mod normal prin rectificare bugetară.

În mod normal, de două ori pe an. Acesta este mecanismul prin care guvernul jonglează cu banii între ministere. Acum înțelegem că se va folosi o soluție de avarie. Fondul de rezervă, acolo unde vor să vireze și banii europeni. Revine guvernului și premierului responsabilitatea, fără să trebuiască să mai urmeze o lege a bugetului asumată deja.

Până la finalul anului sunt interzise tot felul de cheltuieli, bunuri și servicii, reparații curente, consultanță și expertiză. Nu scapă nici festivalurile, concertele și evenimentele de festivitate, cu excepția celor de zilele orașului sau final de an care primesc derogare. Există plăți ale drepturilor salariale – câștigate în instanță, de către angajați sau foști angajați la stat. Se amână până la anul.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

De asemenea, instituțiile care nu au cheltuit cel puțin 50% din bugetul alocat pentru plăți vor fi impuse să returneze 10% din fondul necheltuit în termen de cel mult 5 zile de la solicitare către fondul de rezervă.

Citește și: