• A atacat sau nu Israel spitalul creștin Al-Ahli din Gaza? Fiecare din cei doi actori în acestă poveste arată spre celălalt. Hamas zice că Israelul a ucis 500 de oameni.
  • Oficialii palestinieni au acuzat atacurile aeriene israeliene în curs de desfășurare pentru incidentul letal. Dar Forțele de Apărare Israelului au negat „categoric” orice implicare în atacul spitalului.
  • Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a acuzat pe „teroriştii barbari din Gaza” pentru că au „atacat” spitalul marţi.

A atacat sau nu Israel spitalul creștin Al-Ahli din Gaza? Fiecare din cei doi actori în acestă poveste arată spre celălalt. Hamas zice că Israelul a ucis 500 de oameni.

Oficialii palestinieni au acuzat atacurile aeriene israeliene în curs de desfășurare pentru incidentul letal. Dar Forțele de Apărare Israelului au negat „categoric” orice implicare în atacul spitalului, dând vina în schimb pentru „lansarea eșuată a rachetei” de către gruparea Jihad Islamic Palestinian, un grup militant islamist rival din Gaza.

Recomandări

ELICOPTERUL LUI RAISI S-A PRĂBUȘIT
CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ RAISI A MURIT
CINE ESTE EBRAHIM RAISI?
VERSTAPPEN IA MARELE PREMIU LA IMOLA
DE CE E ROȘU PORTRETUL REGELUI?

Ajutorul umanitar vital se adună între timp la granița închisă a Gazei, în ciuda eforturilor diplomatice de a deschide un coridor din Egipt. Organizația Națiunilor Unite și alți oficiali au spus că au nevoie de asigurarea trecerii în siguranță a oricăror potențiale convoaie de ajutor.

Cine e vinovat de masacrul de la spital?

Hamas, care controlează enclava, a declarat că peste 500 de oameni au fost uciși în urma bombardamentelor. Ministerul Palestinian al Sănătății a declarat anterior că estimările preliminare indică că între 200 și 300 de persoane au murit în atac.

Vladimir Ionaș, sociolog, spune că „nu mai contează atât de mult adevărul, cât contează percepția care s-a construit deja. Va fi foarte greu să convingi, mai ales masele din țările musurmane și nu numai, inclusiv cei care astăzi locuiesc în țările europene, de faptul că nu Israelul sau armata israeliană este cea care a bombardat acest spital. Această percepție, din păcate, va crea în continuare mari probleme.”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a acuzat pe „teroriştii barbari din Gaza” pentru că au „atacat” spitalul marţi.

„Cine a ucis cu brutalitate copiii noștri își ucide și copiii”, a adăugat el.

„Cred că anularea discuției acestei întâlniri între cei trei lideri și Joe Biden a venit oarecum natural, odată cu plecarea liderului comunității palestiniene din Aman. Regele Iordanului nu a avut ce face decât să solicite președintelui american anularea acestei întâlniri, mai ales ținând cont de mișcările de stradă foarte mari din Iordania. Ar fi reprezentat un risc uriaș nu numai pentru întâlnire în sine, cât inclusiv pentru casa regală.”, a mai spus Vladimir Ionaș.

Citește și: