• Restricția face parte dintr-un plan mai amplu al Statelor Unite.
  • Casa Albă a vorbit de mai mult timp despre o astfel de decizie.
  • Ministrul chinez de externe răspundea atunci că SUA politizează problemele comerciale.

Statele unite pun în șah China la capitolul A.I. Casa albă vine cu o nouă directivă de limitare a exporturilor de cipuri avansate de inteligență artificială către China. Decizia intră în vigoare în următoarele 30 de zile.

Restricția face parte dintr-un plan mai amplu al Statelor Unite în ceea ce privește câștigarea competiției în cel mai hot sector al anului. Inteligența artificială. Planul a început inițial cu restricția investițiilor financiare în companii chinezești care dezvoltă astfel de tehnologii.

Casa Albă a vorbit de mai mult timp despre o astfel de decizie. De anul trecut, Biroul federal de industrie și securitate menționa un risc de securitate națională deoarece cipurile pot produce avansuri masive în zona militară – care pot aduce arme foarte periculoase. Ministrul chinez de externe răspundea atunci că SUA politizează problemele comerciale și destabilizează lanțurile globale de aprovizionare.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
MENIU A LA GREC
JOE BIDEN DECLASIFICĂ MARIJUANA
RAZBOIUL PENTRU A.I. A ÎNCEPUT

Acum, Gina Raimondo, șefa departamentului de comerț vine cu actul normativ. Pe burse, producătorii americani de cipuri văd roșu. Nvidia închide în scădere cu 3,2%, iar Broadcom cu 2%. Marvell și Intel și-au revenit în mare parte până la ultimul clopoțel și coboară cu 0,9% și, respectiv, 1,3%. AMD? Minus 1,2%.

Decizia vine într-un moment tensionat. Biden urmează să se întâlnească cu Xi Jinping la începutul lunii noiembrie, iar presa internațională spune că subiectul cipurilor este important pe agenda celor doi.  Dacă în SUA și în Vets vedem eliminarea companiilor chinezești și limitarea activității lor din motive de spionaj sau securitate națională, Belgia a început o cercetare oficială la depozitele celor de la Alibaba. La noi, o companie cu sediul în Hong-Kong, dar puternic legată de partidul comunist chinez, câștigă o licitație pentru infrastructura 5G.

Citește și