• Membrii Parlamentului din Regatul Unit acuză președintele ședinței, Lindsay Hoyle, pentru gestionarea deficitară a unui vot crucial privind sprijinul pentru încetarea focului în Gaza.
  • Membrii SNP și ai Partidului Conservator părăsesc sala în semn de protest față de acțiunile președintelui ședinței, creând o atmosferă de haos în cadrul dezbaterii.
  • Decizia neobișnuită a lui Hoyle de a permite votarea a două amendamente contestate a fost criticată, iar unii parlamentari au descris situația ca pe o „criză constituțională”.

Miercuri, în Parlamentul Regatului Unit, haosul a prins teren în timpul unei dezbateri despre sprijinul pentru încetarea focului în Gaza, iar acțiunile președintelui ședinței, Lindsay Hoyle, au stârnit controverse și nemulțumiri. Membrii din Partidul Național Scoțian (SNP) și din Partidul Conservator au părăsit sala în semn de protest, condamnând decizia lui Hoyle de a permite un vot care a ajutat Partidul Laburist de opoziție să evite o revoltă pe scară largă printre proprii săi parlamentari cu privire la poziția sa în legătură cu războiul Israelului din Gaza, conform Aljazeera.

Dezbaterile au fost inițiate de SNP, care a propus o moțiune cerând o „încetare imediată a focului” în Gaza. Laburiștii și conservatorii au propus ulterior amendamente, cu condiții diferite pe care au considerat că trebuie să le îndeplinească înainte de a exista o pauză în lupte.

Amendamentele au căutat o „pauză umanitară imediată” – și nu o încetare a focului – și au declarat că „Israelul nu poate fi așteptat să înceteze luptele dacă Hamas continuă violența”.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
SE RĂCEȘTE VREMEA
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK

Într-o mișcare neobișnuită, Hoyle a selectat ambele aceste amendamente pentru votare, ruptură față de precedentul conform căruia un partid de opoziție nu poate modifica o moțiune a altuia. De obicei, doar amendamentul guvernului ar fi fost selectat.

În timpul haosului, amendamentul Laburist a fost în cele din urmă aprobat verbal, fără un vot formal în care opinia fiecărui parlamentar este înregistrată.

Un membru al parlamentului l-a acuzat pe Hoyle, fost parlamentar laburist, că a cauzat o „criză constituțională”.

Penny Mordaunt, liderul Camerei Comunelor, a declarat că Hoyle a „capturat” dezbaterea și „a subminat încrederea” Camerei și a anunțat că guvernul se retrage din proceduri.

Citește și