• Alegerile europarlamentare vor fi comasate cu alegerile locale și vor avea loc pe 9 iunie 2024.
• PSD și PNL vor candida pe listă comună la alegerile europarlamentare.
• Vor exista candidaturi separate în alegerile cu posibile liste comune în unele județe.
• Alegerile parlamentare se vor desfășura la termen, în decembrie.

Decizia votată este ca alegerile locale să se desfășoare pe 9 iunie, odată cu europarlamentarele. Primarii vor fi aleși pe 9 iunie – vom avea în toate localitățile din țară un primar ales în iunie și unul care își va exercita mandatul din 2020 până în septembrie, un paralelism total, care va crea o serie de probleme.

Nicolae Ciucă

„Decizia Coaliției de a comasa cele două runde de alegeri a urmat unui proces prin care fiecare noi dintre noi am consultat birourile de conducere politică ale partidelor, ne-am reunit apoi în Coaliție și suntem prezenți pentru a prezenta această decizie finală care, dincolo de comasare, prevede ca fiecare partid să candideze prin forții proprii, iar pentru europarlamentare să existe o listă comună. A fost o decizie care a presupus de la sine asumarea responsabilității politice, care vizează stabilitatea țării, coerența actului de guvernare și ține cont de interesul cetățenilor României și contextul de securitate. Românii își doresc stabilitate, liniște. Partidele trebuie să dea dovadă de un minim sacrificiu de orgoliu și stabilitatea țării. Am avut în vedere tot ceea ce s-a întâmplat când Coaliția și-a asumat guvernarea, reușind să treacă România printr-o serie de crize succesive și suprapuse. Trebuie să scoatem în evidență faptul că, de la finele lui 2021, România a reușit să obțină cea mai mare absorbție de fonduri europene – peste 95%. Datorită acestei stabilități, România a atras interesul investitorilor străini și a dobândit cele mai mari sume ale investițiilor străine directe în România. Este pentru prima dată când, pe timpul acestor guvernări, România are o creștere economică reală bazată pe investiții.

Recomandări

AUSTRIA NE VREA ÎN SCHENGEN
CEA MAI RAPIDĂ CITITOARE
CÂT ÎI COSTĂ RĂZBOIUL?
CE SE ALEGE DE GUVERN?
BASHAR FUGE LA MOSCOVA
PROTESTE ÎN DIASPORA

A fost un program de guvernare care a prevăzut investiții.

Prin această asumare, în această perioadă, nu ne putem permite să fragilizăm tot ce ține de stabilitatea țării pentru micile orgolii politice care să fractureze tot ceea ce ține de îndeplinirea obiectivelor pe care le-am asumat în fața românilor”.

Marcel Ciolacu

„N-am nicio reținere de a ne angaja în acest proiect politic. În afară de performanțele guvernării, ne-am asumat o decizie politică. Noi, din PSD și colegii din PNL, putem lua decizii în momente dificile ale României: a fost criza pandemică, energetică, război la frontieră, am fost în prag de criză socială, PNRR-ul.

Vorbim de dezvoltarea României. O putere politică, ca să fie credibilă, trebuie să fie votată de cât mai mulți români. Știm că prezența cea mai mare la alegeri e prezența de la locale. Alegerile locale prezintă interesul cel mai mare al cetățeanului. Am decis să facem această comasare nu este împotriva democrației. Oricât am încerca să împachetăm cuvintele, este evident că numai cele două mari partide se pot uni și pot face față unui val extremist. Niciuna dintre cele două forțe politice nu se pot angaja singure în această lupte. Este vorba de stabilitatea României, de coerență, de asumare. România a mai luat astfel de decizii, așa am intrat în UE și în NATO. Acum avem 2 obiective foarte importante: de a intra cu drepturi depline în Schengen anul acesta și în 2026, România să fie membră OECD. Trebuie să lămurim tinerii să nu mai plece și trebuie să creem o platformă ca tinerii să se întoarcă în România. România este în direcția corectă. Ne-am asumat acest lucru”.

Citește și