• O echipă de cercetători au dezvoltat testicule artificiale în laborator.
  • Cercetătorii au folosit celule stem de la șoareci pentru a crește organoide testiculare.
  • Echipa vrea să afle dacă organoidele pot produce spermatozoizi și hormoni sexuali, ca testosteronul.

O echipă de cercetători din Israel a făcut un pas uriaș în tratarea infertilității masculine. Pentru prima dată au fost dezvoltate testicule artificiale în laborator și această metodă ar putea ajuta persoanele care suferă efectele secundare ale chimioterapiei.

Cum au fost create testiculele artificiale?

Cercetătorii de la Bar Ilan University în Israel, conduși de Nitzan Gonen, au dezvoltat organoizi testiculari începând de la celule stem prelevate de la testiculele de nou-născuți sau embrioni de șoareci.

Cercetătorii au folosit celule stem de la șoareci pentru a crește organoide testiculare. Au început cu mostre de celule stem luate de la testiculele de șoareci nou-născuți sau embrioni. Apoi, echipa le-a plasat în plăci de laborator, încurajându-le să se dezvolte în diverse tipuri de celule testiculare. Au crescut timp de câteva săptămâni, iar oamenii de știință le-au examinat periodic.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Ce înseamnă această descoperire pentru tratamentul infertilității masculine?

Oferă o nouă metodă pentru studiul și posibil tratamentul infertilității masculine. Organoidii testiculare pot fi folosiți pentru a studia efectele toxinelor asupra funcției testiculare și pentru a explora posibilitatea producției de spermă artificială. Este un pas mare către ajutorarea supraviețuitorilor cancerului infantil deveniți infertili din cauza chimioterapiei.

Ce urmează să se întâmplă cu această cercetare?

Echipa vrea să afle dacă organoidele pot produce spermatozoizi și hormoni sexuali, ca testosteronul. De asemenea, intenționează să crească testicule artificiale similare din biopsii prelevate de la băieți prepubescenti înainte de chimioterapie. În final, doresc să dezvolte un „testicul complet artificial” din celule stem, nu doar din celule testiculare. Este un domeniu promițător, cu multe de explorat.

Citește și: