• Judecătorii ICCJ au stabilit, miercuri, definitiv, că fostul președinte al României Traian Băsescu a fost colaborator al fostei Securități, după ce a respins recursul acestuia împotriva deciziei CAB care stabilea același lucru.
  • Procuroii au făcut verificări in rem pentru fals în declarații, după ce Traian Băsescu a spus că nu a colaborat cu Securitatea.
  • Declarațiile le-a depus pe propria răspundere înainte de a ajunge președinte, parlamentar și europarlamentar.

Judecătorii ICCJ au stabilit, miercuri, definitiv, că fostul președinte al României Traian Băsescu a fost colaborator al fostei Securități, după ce a respins recursul acestuia împotriva deciziei CAB care stabilea același lucru.

„Admite excepţia inadmisibilităţii invocată din oficiu. Respinge, ca fiind inadmisibil, recursul declarat de recurentul Ene Nicanor George, prin mandatar Ene Dragoş Marian, împotriva Sentinţei civile nr. 471 din 20 septembrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal.

Respinge, ca fiind nefondat, recursul declarat de recurentul Ene Nicanor George, prin mandatar Ene Dragoş Marian împotriva Încheierii de amânare a pronunţării, din data de 05 septembrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal.

Recomandări

DE LA TABU, LA TABLĂ
ICON OF THE YEAR
HARRIS VS. TRUMP
CÂȚI INFLUENCERI AVEM?
MUSK DONEAZĂ PT TRUMP
CLONAREA ANIMALELOR

Respinge, ca fiind inadmisibilă excepţia de nelegalitate invocată de recurentul-pârât Băsescu Traian.

Respinge, ca fiind nefondat, recursul, astfel cum a fost precizat la data de 5 noiembrie 2021, declarat de recurentul – pârât Băsescu Traian împotriva Sentinţei nr. 471 din 20 septembrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal.

Admite cererea de intervenţie accesorie formulată de intervenientul Ciuvică Mugur-Cristian, în interesul intimatului-reclamant Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 23 martie 2022”, arată decizia instanței supreme, miercuri.

Procuroii au făcut verificări in rem pentru fals în declarații, după ce Traian Băsescu a spus că nu a colaborat cu Securitatea. Declarațiile le-a depus pe propria răspundere înainte de a ajunge președinte, parlamentar și europarlamentar.

Dosarul penal a fost deschis la Parchetul General care a facut cercetări ca urmare a plângerii formulate de Grupul de Investigații Politice (GIP) în data de 13 iulie 2020 împotriva lui Traian Băsescu, suspectat că declarațiile depuse pe propria răspundere, înainte de a ajunge președintele României, parlamentar și, acum, europarlamentar, au fost false.

Plângerea GIP s-a bazat pe decizia Curţii de Apel Bucureşti din toamna anului 2019, prin care s-a constatat că Traian Băsescu a fost colaborator al fostei Securităţi.

În toamnă, președintele Iohannis a promulgat legea care prevede că un fost șef de stat despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia nu va beneficia de drepturile acordate prin lege unui fost președinte.