- Președintele partidului va fi votat cu ajutorul telefoanelor mobile, scanând codul QR individual imprimat pe legitimația de delegat.
- Lucian Romașcanu afirmă că această metodă este una sigură şi explică de ce a fost adoptată această variantă.
- „Votul direct, uninominal și electronic va elimina președintele-arbitru. Singurul arbitru vei fi tu, votantul”, a afirmat Adrian Sârbu la ȘTIU PE CE LUME TRĂIESC, în ediția din 7 februarie 2024.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a anunțat că la congresul care va avea loc în 24 august, președintele partidului va fi votat cu ajutorul telefoanelor mobile, scanând codul QR individual imprimat pe legitimația de delegat.
Advertisment
„Vom avea o premieră. La acest congres se va vota preşedintele electronic, pe telefonul mobil, în baza unui cod QR individual, pe care îl va primi fiecare delegat pe spatele legitimaţiei. Pe acel QR va avea acces şi la documentele partidului, iar când se deschide sesiunea de vot se va vota acolo”, spune Lucian Romaşcanu.
El afirmă că această metodă este una sigură şi explică de ce a fost adoptată această variantă.
Recomandări
„Din experienţa trecută, votul fizic însemna câteva ore, la câteva mii de delegaţi. Numărarea însemna alte câteva ore,votul fizic dura ore, iar lucrările efectiv s-ar fi desfăşurat cu foarte puţină lume în sală. Este un vot secretizat. Nu se ştie cine a votat ce. Este asigurată această secretiare de aplicaţia care ne-a fost ăprezentată. Acest vot se va închide în 15 minute, cu rezultat cu tot”, încheie Romaşcanu.
Vineri a avut loc la sediul PSD ședința Consiliului Politic Național al partidului. În declarațiile pentru presă, purtătorul de cuvânt Lucian Romașcanu spune că s-au luat o serie de decizii organizatorice. Printre acestea se numără și maniera în care va fi votat președintele partidului. Toți cei prezenți vor primi coduri QR, individuale, pe care va trebui să le scaneze cu telefonul, ca să voteze. Totul ar trebui să dureze doar 15 minute.
Declarațiile directorului STS
Directorul STS spunea că, pentru votul electronic, în România este nevoie de voință politică.
Generalul Ionel-Sorin Bălan, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, care asigură platforma electronică a procesului electoral spune că, din punct de vedere tehnic, există soluții, pentru că „nu este operație pe creier”. Mai greu de implementat, dar există și este nevoie și de voință politică pentru asta.
Șeful STS a avut întâlniri cu politicieni, în 2019, 2020, 2021 și principala lor îngrijorare a fost că nu va exista siguranța că votul este real, că identitatea virtuală a votantului este cea reală. Pentru asta ar exista soluția recunoașterii faciale, cu preînscriere. Și, pe lângă voință politică, ar fi vorba și despre acceptabilitatea la nivel de societate și la nivelul nostru de educație digitală.
Rezultatele sondajului „ȘTIU PE CE LUME TRĂIESC” privind implementarea votului electronic, 7 februarie 2024
Un sondaj Mediafax-ZF-Aleph News dezbătut în cadrul emisiunii ȘTIU PE CE LUME TRĂIESC arată că 66% din cei 10.000 de respondenți sunt de acord cu introducerea votului electronic și 34% împotrivă. Același sondaj arată că 72% susțin ca toți cei care ocupă funcții publice să fie aleși direct, uninominal, în timp ce 28% nu sunt de acord.
„Votul direct, uninominal și electronic va elimina președintele-arbitru. Singurul arbitru vei fi tu, votantul”, a afirmat Adrian Sârbu la ȘTIU PE CE LUME TRĂIESC, în ediția din 7 februarie 2024.
Citește și
- ChatGPT anunță că toți utilizatorii care au abonament vor putea crea imagini cu ajutorul A.I.
- Ce nu ai văzut pe ecrane la JO? Înotătorul Italian Thomas Ceccon a devenit sex-simbol al Jocurilor Olimpice de la Paris
- Ce faci în weekend? Dacă ești la Cluj și nu participi la UNTOLD, poți merge la proiecția Wonka în Iulius Parc
Partenerii noștri