• Noul acord va fi pus în aplicare de un mecanism de monitorizare a încetării focului”, potrivit unei declarații americano-saudite.
  • Ca parte a celor șapte zile de încetare a focului umanitar, oficialii sudanezi au fost de acord să restabilească serviciile esențiale.
  • Alte ambasade, inclusiv cea a Iordaniei, au fost de asemenea jefuite anterior, împreună cu depozitele de ajutoare ale ONU.

O încetare temporară a focului a fost convenită în Sudan, în timp ce luptele dintre cele două facțiuni beligerante au intrat în a șasea săptămână, scrie BBC. Încercările anterioare de armistițiu între armata regulată a Sudanului și forțele paramilitare de sprijin rapid (RSF) au avut tendința de a se prăbuși la câteva minute după ce au început.

Noul acord va fi pus în aplicare de un mecanism de monitorizare a încetării focului”, potrivit unei declarații americano-saudite. Ca parte a celor șapte zile de încetare a focului umanitar, oficialii sudanezi au fost de acord să restabilească serviciile esențiale.

Luptele dintre cele două părți au aruncat țara în haos de la începutul lor, luna trecută, și se crede că peste un milion de persoane au fost strămutate. Qatar a declarat sâmbătă că ambasada sa din capitala Khartoum a fost jefuită de forțe armate neregulamentare” și a cerut ca autorii să fie trași la răspundere pentru acest act atroce”.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
CÂT MAI JOACĂ NADAL
AI LIBER LA TREN
WHATSAPP INTRODUCE NOI FUNCȚII
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA

Grupurile umanitare nu ajung la timp la victime

Alte ambasade, inclusiv cea a Iordaniei, au fost de asemenea jefuite anterior, împreună cu depozitele de ajutoare ale ONU. Stocurile de alimente, bani și produse de primă necesitate au scăzut rapid, iar grupurile umanitare s-au plâns în repetate rânduri că nu au putut oferi asistență suficientă în capitala Sudanului, Khartoum, unde au avut loc o mare parte din violențe.

Atât armata regulată, cât și RSF au fost îndemnate să permită distribuirea ajutorului umanitar, să restabilească serviciile esențiale și să își retragă forțele din spitale. Statele Unite și Arabia Saudită, care au sponsorizat negocierile de pace de la Jeddah, au declarat că încetarea focului va intra în vigoare luni seara.

Într-o declarație, Departamentul de Stat al SUA a recunoscut încercările anterioare eșuate de a negocia pacea în Sudan, dar a spus că există o diferență esențială de data aceasta. Spre deosebire de încetarea focului anterioară, acordul la care s-a ajuns la Jeddah a fost semnat de către părți și va fi susținut de un mecanism de monitorizare a încetării focului susținut de SUA și Arabia Saudită și de organizații internaționale”, a declarat acesta, fără a oferi mai multe detalii.

Citește și: