- Medicii ruși îți povestesc calvarul prin care au trecut lucrând în spitalele de stat din Rusia
- Artyom, fost doctor într-un spital din Sankt Petersburg: Medicii șefi stăteau izolați și nu dădeau buzna prin spital
- Valeria, medic rezident din Arhangelsk: De când ne-au aprobat transferul a început iadul. Ne-au dat o singură pereche de mănuși.
Putin vrea să pară că deține controlul pandemiei, ba mai mult se laudă cu producția în masă a celui de-al doilea vaccin rusesc numit „EpiVacCorona”. Dar, situația e cu totul alta dacă ascultăm mărturiile medicilor ruși care au fugit la propriu din spitalele Covid. Unii au văzut moartea cu ochii, alții s-au infectat de două ori cu Sars-Cov-2. Și, nu ultimul rând, s-au plâns de lipsa echipamentelor de protecție, transmite Meduza.io
Advertisment
Artyom, fost doctor într-un spital din Sankt Petersburg
„Eram singurul terapeut pe secție. Doctorii se îmbolnăveau în fiecare săptămână. Am fost infectat și eu cu Sars-Cov-2. Prima dată, boala a fost ușoară și m-am întors din nou la muncă. Am muncit două săptămâni și m-am infectat din nou, doar că de această dată infecția a fost mai severă. Îmi amintesc de iritat am fost când ne-au dat echipamente de protecție de calitate scăzută, realizat dintr-un material subțire și transparent. Abia reușeam să merg la baie, însă medicii șefi stăteau izolați și nu dădeau buzna prin spital. Cei mai mulți dintre ei au primit medalii mai târziu. Acești oameni au luat parte la lupta împotriva coronavirusului doar pe hârtie.”
Valeria, medic rezident din Arhangelsk
„Înainte de pandemie, am studiat și am lucrat ca medic rezident cu jumătate de normă într-o policlinică din orașul Arhangelsk. Când a început pandemia, universitatea ne-a spus că vom învăța de la distanță și ne-a oferit să trecem cu normă întreagă în policlinică – deja nu erau suficienți medici. Departamentul de resurse umane a aprobat transferul, după care a început iadul. Ni s-a dat o singură pereche de mănuși și o pelerină de unică folosință. Șefii au încetat să mai fie șefi și nu s-a vorbit de sprijin. Îmi spuneau: : „Dacă nu-ți place, pleacă. Aceasta este treaba ta, ai învățat pentru ea”. Tremuram de furie și oboseală. A fost o mare ușurare când am renunțat. M-am săturat să mă lupt cu toată lumea. Nu m-am gândit cum vor face față restul medicilor acolo.”
Recomandări
Veaceslav, asistent medical, Moscova
„Studiez la Universitatea Sechenov. De la jumătatea lunii aprilie până la sfârșitul lunii iunie, am lucrat ca asistent medical în secția de boli infecțioase de la Spitalul Clinic Universitar nr. 1. Cred că în toate spitalele, 90% dintre medici au avut sau sunt bolnavi acum de Covid. Colegii mei se prăbușeau în fiecare zi. Dacă un student [care lucrează] se îmbolnăvește, atunci nu i se acordă concediu medical, ești concediat imediat, deoarece studenții semnează un contract pe durată determinată doar pentru câteva luni. Prin urmare, nu am spus când m-am îmbolnăvit. Timp de 5-7 zile aveam febră de 37-38 de grade. Am luat paracetamol și m-am dus la muncă. Deși mi-au măsurat temperatura la intrare, nu am văzut niciodată un termometru care să funcționeze bine. „
Rasul, medic din Zelenograd
„Am 12 ani experiență în ORL și începuse să-mi plătească salariul de student. A fost înfricoșător. În fiecare zi, departamentul avea cu unul sau cu doi medici mai puțini. Era înfricoșător, dar din punct de vedere medical, era imposibil să te izolezi. Există un sentiment al datoriei, care îți spunea: trebuie să veniți, să ajutați. Când cineva pleacă, toată lumea știa că, cel mai probabil, s-au găsit condiții mai bune pentru el și îi uram succes.”
Partenerii noștri