• Înalta Curte din Sapporo a declarat că interdicția privind căsătoriile între persoanele de același sex este neconstituțională.
  • Sondajele din 2023 arată că aproximativ 70% din public susține căsătoria între persoane de același sex.
  • Partidul Liberal Democrat Conservator al Premierului Fumio Kishida se opune căsătoriei între persoanele de același sex.

Interdicția japoneză privind căsătoriile între persoane de același sex este neconstituțională, a declarat joi Înalta Curte din regiunea nordică Sapporo, prima decizie de acest fel a unei Curți de Apel într-o chestiune care a divizat nivelurile inferioare ale sistemului judiciar, scrie Reuters.

Deși Japonia este singura națiune din Grupul celor Șapte fără protecție legală pentru uniunile între persoane de același sex, decizia Înaltei Curți din Sapporo a respins cererea reclamanților de despăgubiri din partea Guvernului.

„Am crezut că hotărârea ar putea fi una conservatoare, dar a sfârșit prin a-mi depăși așteptările”, a declarat reporterilor după pronunțarea hotărârii unul dintre reclamanți, care nu și-a dezvăluit numele. „Nu m-am putut abține să nu plâng”.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
SPOVEDANIE CU A.I.

Dezbaterea dacă legile japoneze împotriva căsătoriilor între persoane de același sex sunt neconstituționale a divizat instanțele inferioare, o instanță districtuală considerând că această interdicție este constituțională, dar altele spunând că este neconstituțională în diferite grade.

Deși sondajele de opinie din 2023 arată că aproximativ 70% din public susține căsătoria între persoane de același sex, Partidul Liberal Democrat Conservator al Premierului Fumio Kishida se opune.

Citește și