• Calitatea aerului exterior s-a aflat marți printre cele mai proaste din lume.
  • Orașe precum Chicago și Milwaukee, precum și părți din Michigan și Ontario, au înregistrat niveluri ale indicelui de calitate a aerului de 200 pe o scară de 500 de puncte.
  • Autoritățile canadiene de pompieri spun că aproape 500 de incendii continuă să ardă din cele aproape 3.000.

Fumul gros de la incendiile de vegetație a determinat avertismente privind calitatea aerului în orașe din vestul mijlociu al SUA, precum Chicago, precum și în unele părți ale Canadei, scrie BBC. Calitatea aerului exterior s-a aflat marți printre cele mai proaste din lume, cu o ceață vizibilă și un miros de arsură care persistă în regiune.

Fumul continuă să se deplaseze în valuri spre sud și est în America de Nord. Centrul canadian Interagency Forest Fire Centre a declarat că acest an este cel mai rău sezon de incendii de pădure înregistrat vreodată.

Orașe precum Chicago și Milwaukee, precum și părți din Michigan și Ontario, au înregistrat niveluri ale indicelui de calitate a aerului de 200 pe o scară de 500 de puncte.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
RUBLEV CÂȘTIGĂ LA MADRID
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE

Acestea sunt cifre considerate foarte nesănătoase”, deși mai mici decât nivelurile înregistrate la începutul acestei luni, care au depășit 400 în New York și în alte părți din nord-est. Autoritățile din domeniul sănătății au declarat că grupurile, inclusiv copiii, persoanele în vârstă și persoanele cu probleme respiratorii, ar trebui să limiteze activitățile în aer liber atunci când calitatea aerului este slabă.

Oficialii școlari din Chicago au ținut marți programele de vară în interior, în timp ce în New York, primarul orașului a avertizat oamenii să se aștepte la o calitate mai proastă a aerului” începând de miercuri.

Se preconizează că fumul care a lovit marți Midwest-ul american va continua să se deplaseze spre sud și est în următoarele zile, acoperind cea mai mare parte a provinciei Ontario înainte de a ajunge pe coasta de est. Guvernatorul statului New York, Kathy Hochul, a declarat marți, într-o conferință de presă, că calitatea aerului se deteriorează foarte rapid în statul nostru” și a avertizat că nivelul de poluare se va înrăutăți pe parcursul săptămânii, dar nu se preconizează că va fi la fel de rău ca la începutul acestei luni.

Ea a precizat că mulți copii se află în prezent în tabere de vară, care își schimbă planurile pentru a-i ține în casă pe măsură ce fumul lovește. Autoritățile canadiene de pompieri spun că aproape 500 de incendii continuă să ardă din cele aproape 3.000 înregistrate până acum în acest sezon. Un total de 7,7 milioane de hectare – o suprafață aproximativ cât Carolina de Sud – a fost deja arsă.

Incendiile au eliberat în atmosferă o cantitate record de 160 de milioane de tone de carbon, potrivit Serviciului de monitorizare atmosferică Copernicus al Uniunii Europene, care a anunțat că fumul a început să se împrăștie în unele părți ale Europei.

Citește și: