• Un producător mare are pagubă de câteva mii de euro în fiecare zi în care piața este închisă
  • Numărul clienților este scăzut, dar cumpără mai mult
  • Doar în județul Timiș, pierderile sunt de câteva sute de mii de euro în fiecare zi

O lovitura din partea Guvernului primesc și producătorii locali după ce au fost anunțați că se vor închide piețele. Astfel, astăzi este ultima zi în care mai putem să facem cumpărăturile la piață. De mâine, atât noi cât și producătorii agricoli trebuie să ne reorientăm.

Nu este nici mai aglomerat la piață decât deobicei, spre revolta producătorilor agricoli, care își văd afacerile ruinate. Ei au sperat ca măcar astăzi, în ultima zi în care piețele sunt deschise, să își vândă produsele recoltate recent. Numărul clienților este destul de scăzut, dar vestea bună, dacă putem spune așa, este că puținii clienți cumpără mai mult decât deobicei.

Producătorii vor avea pierderi uriașe, acum că nu vor mai putea să își vândă marfa. Pentru producătorii mari, fiecare zi în care piața este închisă înseamnă o pagubă de câteva mii de euro. Doar în județul Timiș, pierderile sunt în fiecare zi de câteva sute de mii de euro.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Revoltați de această decizie sunt atât comercianții, cât și cumpărătorii. Tot pe același motiv: supermarketurile rămân deschise, iar piețele se închid.

Lucian Dodea, comerciant: „Soluţia pe care ei au găsit-o îi una prin care ei ne scot afară la temperaturi scăzute, marfa fiind perisabilă şi nu îi una palpabilă în ceea ce priveşte comerciantul. Ce se întâmplă?! în momentul în care clientul vine şi pune mâna pe marfă şi îţi spune că e îngheţată, automat în scurt timp te va forţa să îţi închizi afacerea.Drepturile omului sunt încălcate. Nu văd diferenţa dintre un supermarket şi o piaţă agroalimentară, adică nu mai e comunism, oameni buni.”

Cumpărător: „Să închidă mallurile, da? Şi apoi pieţele. Că tot acelaşi risc este şi în malluri ca şi în pieţe.”

Elena, producător: „Marfa noastră este perisabilă, nu putem să o ținem la nesfârșit. Să o ducem în marketuri? Noi nu avem E-uri, nu avem amelioratori, astea sunt produse bio. Oamenii se hrănesc cu produse tradiționale. Daacă închid piețele, produsele tradiționale unde se duc? În marketuri? Să mâncăm toate produsele aduse din afară pe care nu le mănâncă ei, să le aducă la români?”

Gianina, producător: „În momentul de față suntem în stare de șoc cu toții. Nu știm ce o să facă.”