• India este cel mai mare producător de zahăr din lume și al doilea mare exportator, după Brazilia.
  • Guvernul lui Narendra Modi a declarat că trebuie să ia măsuri pentru a menține stocurile de zahăr în țară după „creșterea fără precedent a exporturilor” de anul trecut și din sezonul actual.
  • În actualul an de comercializare, care se întinde din octombrie 2021 până în septembrie 2022, fabricile de zahăr indiene au semnat până în prezent contracte pentru exporturi de aproximativ 9 milioane de tone.

India a decis să restricționeze vânzarea de zahăr pe piețele internaționale, la doar câteva zile după ce a interzis exporturile de grâu, potrivit CNN.

Într-o declarație făcută miercuri, guvernul indian a declarat că va limita exporturile de zahăr la 10 milioane de tone pentru sezonul de comercializare care se va desfășura până în septembrie, pentru a ține prețurile sub control. De asemenea, vânzătorilor li s-a cerut să solicite „permisiunea specifică” din partea autorităților pentru orice export de zahăr între 1 iunie și 31 octombrie.

India este cel mai mare producător de zahăr din lume și al doilea mare exportator, după Brazilia. Guvernul lui Narendra Modi a declarat că trebuie să ia măsuri pentru a menține stocurile de zahăr în țară după „creșterea fără precedent a exporturilor” de anul trecut și din sezonul actual.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Măsura de limitare a exporturilor vine într-un moment în care inflația anuală cu amănuntul în cea de-a treia mare economie a Asiei a atins în aprilie 7,8%, cel mai ridicat nivel din ultimii aproape opt ani. Este, de asemenea, un alt semn al creșterii protecționismului alimentar în întreaga lume, în timp ce marii producători limitează exporturile agricole, adăugându-se la șocul de aprovizionare declanșat de invazia Rusiei în Ucraina în februarie.

În actualul an de comercializare, care se întinde din octombrie 2021 până în septembrie 2022, fabricile de zahăr indiene au semnat până în prezent contracte pentru exporturi de aproximativ 9 milioane de tone. În precedenta perioadă de 12 luni, țara a expediat 7 milioane de tone de îndulcitor peste hotare, ceea ce reprezintă cea mai mare cantitate din ultimii ani, potrivit datelor guvernamentale.

Contractele pentru zahărul alb se tranzacționau miercuri la Londra cu 1% mai mult, la 556,50 dolari pe tonă metrică. Acestea au câștigat 13% de la începutul lunii ianuarie și sunt cu aproximativ 26% mai mari decât în această perioadă a anului trecut.

Războiul umflă prețurile

Invazia Rusiei în Ucraina a contribuit la un șoc istoric pe piețele de mărfuri care va menține prețurile globale ridicate până la sfârșitul anului 2024, a declarat luna trecută Banca Mondială. Se așteaptă ca prețurile la alimente să crească cu 22,9% în acest an, determinate de o creștere de 40% a prețurilor la grâu, a adăugat aceasta.

La începutul acestei săptămâni, Malaezia a decis să restricționeze exporturile de pui către vecinii săi, afirmând că „prioritatea guvernului este propriul popor”. Și, cu doar câteva zile mai devreme, India a interzis exporturile de grâu, în timp ce valurile de căldură care pun în pericol viețile oamenilor reduc producția și împing prețurile locale la niveluri record. Țara este al doilea mare producător mondial de grâu, după China, dar nu este un exportator important de această marfă.

Marți, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, ministrul indian al comerțului, Piyush Goyal, a declarat că „regulamentul nostru privind exporturile nu ar trebui să afecteze piețele globale”.
Continuăm să permitem exporturile către țările și vecinii vulnerabili”, a adăugat el.

În ciuda acestor asigurări, restricțiile impuse de India subliniază fragilitatea situației alimentare mondiale. Cumpărătorii globali sperau că transporturile de grâu indian vor ajuta la umplerea golului creat de războiul din Europa, care a afectat transporturile vitale de exporturi agricole.

Cu toate acestea, săptămâna trecută au existat câteva vești bune. Indonezia a declarat că va ridica interdicția asupra exporturilor de ulei de palmier, care a fost instituită în aprilie. Țara din Asia de Sud-Est este principalul producător mondial al acestui produs, care este utilizat pe scară largă ca ulei de gătit și în multe produse alimentare.