• Biden susține că se așteaptă ca un astfel de eveniment în care China ar ataca Taiwanul să nu se întâmple sau să fie încercat de Beijing.
  • Agenda principală a cadrului econimic Indo-Pacific este de a controla inflația, a anunțat Casa Albă.
  • Programul prevede integrarea partenerilor prin intermediul unor standarde convenite în patru domenii principale: economia digitală, lanțurile de aprovizionare, infrastructura energetică curată și măsurile anticorupție.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a anunțat luni că 13 țări au devenit parte a inițiativei sale comerciale, Cadrul Economic Indo-Pacific. Membrii acestui cadru sunt SUA, Australia, Brunei, India, Indonezia, Japonia, Coreea de Sud, Malaezia, Noua Zeelandă, Filipine, Singapore, Thailanda și Vietnam, a precizat Casa Albă într-un comunicat. Împreună, țările partenere reprezintă 40% din produsul intern brut mondial.

„Statele Unite sunt o putere economică din Indo-Pacific, iar extinderea leadershipului economic american în regiune este benefică pentru lucrătorii și întreprinderile americane – precum și pentru oamenii din regiune”, a precizat Casa Albă. „IPEF va permite Statelor Unite și aliaților noștri să decidă asupra unor reguli de conduită care să asigure că lucrătorii, întreprinderile mici și fermierii americani pot concura în Indo-Pacific.”

În declarație se precizează că agenda principală a cadrului este combaterea inflației. „Acest cadru va contribui la reducerea costurilor prin faptul că lanțurile noastre de aprovizionare vor fi mai rezistente pe termen lung, protejându-ne împotriva întreruperilor costisitoare care duc la creșterea prețurilor pentru consumatori”, a adăugat acesta.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

De când Biden a preluat funcția de președinte anul trecut, el a făcut presiuni pentru alianțe comerciale care au fost slăbite sub regimul predecesorului său Donald Trump, relatează AFP.

Cadrul economic Indo-Pacific oferă țărilor partenere o oportunitate de a contracara prezența comercială în creștere a Chinei în regiunea Asia-Pacific, potrivit agenției de presă. China a criticat cadrul, numindu-l o încercare de a „crea un club închis”. Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat că acest cadru este „prin concepție și definiție o platformă deschisă”.

„Statele Unite și partenerii noștri din regiune consideră că o mare parte din succesul nostru în următoarele decenii va depinde de modul în care guvernele vor valorifica inovația – în special transformările în curs de desfășurare în sectoarele energiei curate, digital și tehnologic – în timp ce ne fortificăm economiile împotriva unei serii de amenințări, de la lanțuri de aprovizionare fragile la corupție și paradisuri fiscale”, a declarat Casa Albă.