- Membri ai Corpului Voluntarilor Ruși (RDK) – un grup de ruși care luptă pentru apărarea Ucrainei împotriva invaziei rusești – au afirmat că au trecut joi granița dintre Rusia și Ucraina.
- Potrivit rapoartelor membrilor grupului, bărbații nu au tras în civili și nu au luat ostatici în ofensiva lor.
- ISW a subliniat mai multe apeluri din partea mil-bloggeriștilor afiliați Kremlinului pentru ca Rusia să „extindă măsurile de securitate și să desfășoare operațiuni de represalii”.
Atacul raportat în regiunea rusă Briansk, în apropiere de granița cu Ucraina, a „generat speculații” din partea unor oficiali ruși, potrivit celei mai recente evaluări a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).
Joi, guvernatorul Alexander Bogomaz din Briansk a afirmat că „câteva zeci de sabotori ucraineni” au bombardat satul Lyubechane din districtul Klimovsky și au luat până la șase ostatici. Președintele rus Vladimir Putin a calificat incidentul drept un „atac terorist”, dar oficialii ucraineni au acuzat Kremlinul că a pus în scenă o falsă „provocare”.
Cu toate acestea, potrivit raportului ISW, mai mulți oficiali ruși au ridicat întrebări cu privire la răspunsul Rusiei la presupusul atac.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat reporterilor că „nu știe” dacă Rusia intenționează să schimbe statutul a ceea ce numește „operațiune militară specială” în Ucraina în „război” din cauza atacului, a relatat agenția de presă de stat TASS. Finanțatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigozhin, a folosit, de asemenea, atacul de joi ca pe o altă ocazie de a-și promova proprii mercenari, spunând „sarcastic” că Kremlinul „a permis Ucrainei să își încalce liniile roșii”, a scris ISW.
De asemenea, ISW a subliniat mai multe apeluri din partea mil-bloggeriștilor afiliați Kremlinului pentru ca Rusia să „extindă măsurile de securitate și să desfășoare operațiuni de represalii” ca răspuns la atacul de joi. Unii bloggeri au afirmat că Rusia ar trebui să desemneze oficial Forțele Armate Ucrainene și alte grupuri aliniate Kievului drept „organizații teroriste”. Ramzan Kadîrov, șeful Republicii Cecene, a cerut în mod specific Rusiei să vizeze civili ucraineni „pentru a-i pedepsi pe autorii acestui incident”, se arată în raport.
„Aceste răspunsuri indică faptul că comunitatea ultranaționalistă este în mare parte nemulțumită de numeroase aspecte ale incapacității Kremlinului de a se angaja pe deplin în propria retorică falsă conform căreia Rusia duce un război existențial în Ucraina”, a adăugat ISW.