• O Strategie națională privind Inteligența Artificială va fi elaborată de către Ministerul Cercetării în următoarele luni.
  • Măsura este momentan una pe hârtie, la stadiu de dezbateri și promisiuni.
  • Peisajul inteligenței artificiale și al securității naționale este în continuă schimbare.

Inteligența artificială reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a SUA, iar administrația Biden o ia în serios. Președintele a semnat un ordin executiv privind A.I.

Printre altele, acesta prevede că o parte semnificativă a industriei naționale de inteligență artificială trebuie să își verifice modelele pentru a detecta vulnerabilitățile în materie de securitate națională și potențialele utilizări frauduloase. Acest lucru înseamnă să formeze o echipă de experți care să încerce să determine inteligența artificială să facă lucruri periculoase – și apoi să elaboreze modalități de protecție împotriva unor amenințări similare din exterior. Problema constă mai degrabă în gestionarea riscurilor decât în rezolvarea acestora.

Peisajul inteligenței artificiale și al securității naționale este în continuă schimbare. Planificarea pentru utilizarea abuzivă trebuie să fie un proces continuu care să devină o responsabilitate de bază a întreprinderii. Perfecțiunea nu poate fi atinsă, dar se cer eforturi riguroase și deliberate de atenuare a riscurilor.

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
UNDE SUNT INVESTIȚIILE LUI CIOLACU?

Strategie națională privind A.I. va fi elaborată de către Ministerul Cercetării

Noi preluăm toate reglementările făcute de UE. O Strategie națională privind Inteligența Artificială va fi elaborată de către Ministerul Cercetării în următoarele luni. Măsura este momentan una pe hârtie, la stadiu de dezbateri și promisiuni.

România, cu toate problemele ei, este departe de realitatea din Occident, unde deja sunt implementate astfel de strategii. Uniunea Europeană a cerut tuturor țărilor membre să se alinieze, până în 2030, cu strategii privind modul în care vom gestiona Inteligența Artificială de la chestiuni de etică și siguranță cibernetică, până la implementarea tehnologiilor care ar putea ușura viața cetățenilor. Așadar, rămâne de văzut cum și când mai exact va exista această strategie națională. Totuși, România are un Consiliu științific și de etică în Inteligența Artificială.

Citește și: